Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög lön – men inte för hög

69 966 kronor är månadslönen för landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson. En hög lön. Men är den för hög?

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Örebro läns landsting omvandlas snart till Region Örebro. Även Region Örebro kommer att ha sjukvård som sitt viktigaste område. Men regionen får ytterligare några uppgifter. Under förutsättning att de rödgröna vinner valet, kommer Marie-Louise Forsberg-Fransson att leda Region Örebro under nästa mandatperiod.

Men vad är då en rimlig lön för en heltidspolitiker på den nivån?

Det spontana svaret från många är att politikerlönerna är på tok för höga. Och går vi till en något mer vulgär variant så brukar det heta att politiker blir man för att få chansen att smörja kråset.

Men jämför vi en heltidspolitikers lön i Sverige med näringslivet, så hamnar politikerna i lä. Och Örebro läns landsting är – om man så vill – ett företag med 8 800 anställda. Det är Marie-Louise Forsberg-Fransson som är den högst ansvariga för att verksamheten fungerar.

Frågan är till slut vem som ska ha makten över inriktningen på Örebro läns landsting eller Örebroregionen. Vill vi ha starka politiska företrädare? Företrädare som vågar sticka ut. Företrädare som ägnar mycket tid åt att prata med politiska partier, personalgrupper och väljare. Företrädare som vill förändra saker. Ja, då får vi vara beredda att betala för det.

En politiskt styrd organisation är inte ett företag och ska inte styras som ett företag. Men det finns ändå likheter. Lönen är signalpolitik. Den ger en vink om vilka förväntningar vi har. Vi skulle kunna sänka lönen för landstingets högsta politiker till en nivå som motsvarar en undersköterska eller en metallarbetare. Men vilka krav kan vi då ställa som väljare? Ska personen vara tillgänglig dygnet runt? Ska vi kräva att han eller hon går till jobbet klockan åtta på morgonen och avslutar dagen med att gå på ett möte med upprörda väljare – som slutar klockan 22 på kvällen?

Ska vi kräva att personen har den senaste utredningen om kollektivtrafiken på nattduksbordet. Eller räcker det med att personen är ”så där” påläst när frågan ska upp på regionstyrelsens bord. Ska vi kräva att personen ställer upp för en intervju om media ringer klockan 23 på kvällen eller klockan sex på morgonen?

Om den politiska makten minskar, innebär det att makten hos ett fåtal höga tjänstemän ökar. Om makten övergår till tjänstemän har du små eller inga möjligheter att påverka. Marie-Louise Forsberg-Fransson kan du inte bara påverka. Som väljare har du faktiskt makt att avsätta henne. Om du avsätter henne beror det förmodligen på att du vill ändra på något. Då ligger det i ditt intresse att hennes efterträdare har en bra lön.

Mer läsning

Annons