Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huller om buller i årets avtal

Påskens ägg och sill är i fara. Fackförbundet Handels varslade i går om strejk med start skärtorsdagen, en av livsmedelshandelns årliga rekorddagar.

Annons

Det finns många parter och potentater i årets avtalsrörelse. Handels motiverar sitt varsel med att vilja sätta press på arbetsgivarna efter sju veckors förhandlande, sju veckor av ständigt avvisade bud. Motparten, Svensk Handel, är alltså en hårding.

Men Svensk Handel har inte bara facket att stöta sig emot utan även Svenskt Näringsliv, som enligt både facket och arbetsgivarna blockerar förhandlingarna. Jag förstår deras frustration, det är en frustration som vi delar, säger Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel. De två motparterna har alltså en yttre fiende som förenar.

I år är det rättning i leden som gäller för alla, både för enskilda fackförbund och arbetsgivarorganisationer. I lördags var Unionen och Sveriges Ingenjörer först ut med nytt avtal. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin var snar att uttrycka sin besvikelse. Inget LO-förbund har hittills kommit överens om nya löner, och hon tolkar det ingångna avtalet som egenmäktigt förfarande och ett brott mot andan i det så kallade Industriavtalet.

Industriavtalet kom till 1997 som ett sätt att samla fackförbund och arbetsgivare till avtal, som stod i samklang med varandra. Ingen skulle få springa före och kapa åt sig fördelar eller träffa avtal som kunde tolkas som normgivande. Svensk ordning och reda och den konkurrensutsatta industrin som löneledare var, och är, tanken.

I dag visar det sig att både arbetsgivare och fackförbund obstruerar mot denna höga ordning. Unionen hävdar att den gjort det enda rätta, agerat för sina medlemmars intressen ‑ och andan i Industriavtalet. En reaktion blev det onda ögat från LO och IF Metall.

Klart är att både LO och Svenskt Näringsliv har problem med disciplinen och visar klara brister på ledarskap. Vill man ha sin vilja igenom, gäller det att agera innan det är för sent. Handelsförhandlingarna har pågått i sju veckor. Det är lång tid.

Ingen kan vara förvånad att förhandlingarna nu satts på sin spets. Ett färdigt avtal hade varit lika förkastligt som det lagda varslet med den logik som förenar LO och Svenskt Näringsliv: alla tillsammans samtidigt.

Mer läsning

Annons