Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur störd känner du dig?

Det finns en del som stör sig på Örebro Pride, som inleds i dag. Du har all rätt att vara störd, om det är vad du känner.

Annons

Du har all rätt att tycka att hbtq-personer inte borde manifestera. Du har all rätt att tycka att homosexualitet är något onaturligt. Du får tycka att det är irriterande att behöva se regnbågsflaggor överallt i stan. Och dessutom: på lördagen hissas regnbågsflaggan på Örebro slott, stadens främsta symbol. Det kanske retar dig extra mycket.

Själva grejen med ett demokratiskt och pluralistiskt samhälle är just att vi får tycka olika, vara olika, se olika ut. Sedan är det alltid någon som retar sig på det som han eller hon anser vara konstigt eller avvikande. Det kan handla om ”konstigt utseende”, ”konstiga vanor” eller något annat.

Nu medverkar till och med landshövdingen till Örebro Pride, genom att hissa regnbågsflaggan. Pressbyrån i Örebro skyltar om med anledning av Pride. För något år sedan delade kronprinsessan Victoria ut priset ”årets homo” till Jonas Gardell.

Men, som sagt, du har all rätt att vara irriterad på allt detta. Om det sedan leder till att du knyter näven i byxfickan när du ser en regnbågsflagga eller arrangerar en motdemonstration (det går säkert att få tillstånd av polisen), så är det helt okej.

Själva grejen med regnbågsflaggan är ju att vi är olika. Det må gälla sexuell läggning eller något annat. Fast fram till 1934 kunde en homosexuell drabbas av två års straffarbete. Fram till 1979 betraktade Socialstyrelsen homosexualitet som en sjukdom. Och ännu i dag är det många homosexuella som inte törs stå för vem han eller hon är, med tanke på hur omgivningen skulle reagera.

Ingen borde behöva stå ut med det. Inte du. Inte någon annan. Därför behöver vi diskutera hur vi förhåller oss till andra människor. Därför måste hbtq-personer få samlas och diskutera sin vardag. Kort sagt: Därför behövs Örebro Pride.

Mer läsning

Annons