Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hurra för byråkraten

Annons

Något av det bästa ett land kan ha är byråkrater. Det visar granskningen av assistansersättningen som kom i går.

Byråkraten. En del ser framför sig en slipsklädd paragraftuggare som ger sitt liv och blod för att följa reglerna in i varje komma. Det finns inte en millimeterlucka för mänsklig hänsyn utanför det skrivna.

Trots den trista bilden är detta de goda byråkraterna, samvetsgranna tjänstemän av båda könen, som ser till att landets lagar och alla regler följs och att alla behandlas likvärdigt.

Inspektionen för Socialförsäkringar, ISF, kom i går med sin granskning av hur Försäkringskassan sköter ersättningen till människor med personlig assistens.

Omprövningarna ser olika ut i olika delar av landet enligt ISF. Alltså behandlas inte alla likvärdigt. Det är oacceptabelt. Försäkringskassan omprövar heller inte ersättningen i tid. Det är ett brott mot reglerna.

Lagen om rätt till personlig assistens är en reform som vi måste vårda. Den ger människor med olika funktionshinder möjlighet till ett värdigt liv.

Förra året betalades 24 miljarder kronor ut i ersättning. Det är lika mycket som det kostar att driva fyra kommuner av Örebros storlek under ett år.

NA har tidigare visat på att det finns otydligheter i reglerna, som gör att pengarna inte används på rätt sätt. ISF:s granskning visar på samma sak. Kontrollen brister för att de som ska kontrollera tolkar reglerna olika eller jobbar fel.

Skatteverket avslutade förra våren en granskning fler branscher med stor omfattning av svartjobb, bland annat inom taxi och företag i bygg-, transport- och städsektorn. Granskningen gav 2,3 miljarder kronor i nya skatteintäkter och över 1 000 brottsanmälningar.

Byråkrater kostar pengar och måste få kosta. Ansvaret för att verksamheten sker effektivt ligger på ledningen för myndigheterna.

Tjänstemän som följer regler och inte låter sig mutas är grunden för samhällsbygget. Kan vi lita på byråkraterna sprider sig tilliten till övriga delar av samhället. Det i sig är en vinst som är lika mycket värd som de miljoner eller miljarder som stoppas från att hamna i fel fickor.

Grekland är bara ett avskräckande exempel på hur det kan gå, när politikerna låtit byråkratin svika medborgarna.

Mer läsning

Annons