Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyckleri om Sveriges relation med Nato

Alliansfriheten utgör fortfarande grunden för den svenska säkerhetspolitiken. Det säger både regeringen och oppositionen.

Annons

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin säger rent av att de rödgröna är ännu mer alliansfria än regeringen.

Fast hur tydligt är det egentligen? I sitt tal på Folk och försvars pågående konferens i Sälen sade Mona Sahlin att Sverige ska samarbeta med andra länder och att svenska trupper ska samöva med Nato.

Vad blir det då kvar av alliansfriheten?

”Alliansfrihet i fred, syftande till neutralitet i krig”. Så hette det en gång i tiden. Sverige skulle stå utanför de militära blocken. Om det värsta skulle hända – ett storkrig i Europa – skulle Sverige eftersträva neutralitet. Det fredliga och alliansfria Sverige skulle stå utanför den militära konflikten.

Det fanns en uppenbar klyfta mellan verkligheten och de officiella deklarationerna. Den svenska försvarsplaneringen förutsatte att det var Sovjetunionen som var angriparen – och att Nato skulle komma till undsättning.

Det där med ”neutralitet i krig” är numera förlegat – även i de officiella deklarationerna. Om ett annat EU-land angrips kan Sverige inte stå passivt. Det fastslog redan Göran Persson under sin tid som statsminister.

Så vad återstår då av alliansfriheten? Nästan alla EU-länder är också med i Nato.

På något sätt är det som om hyckleriet från det kalla kriget lever kvar, trots att det inte finns några sakliga skäl att dölja den svenska kopplingen till Nato.

Vi är formellt alliansfria. Men svenska trupper har deltagit i den ena Nato-operationen efter den andra. Svenska trupper övar tillsammans med Nato. Och vi har till och med ett politiskt åtagande att gripa in om något annat EU-land (vilket är nästan detsamma som Nato) angrips.

Men ”alliansfria” är vi ändå. Basta! Det säger både den sittande regeringen och oppositionen.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin kan säga i ett tal att de rödgröna är tydligare med alliansfriheten, för att göra någon vänsterpartist glad. Men någon större skillnad är det inte mellan regeringen och oppositionen.

Frågan är inte om, utan när, Sverige går med i Nato. Sverige är redan ”deltidsmedlem”.

Annons