Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I lag med Glufsglufs

Annons

De rödgröna tar över styret i Lindesbergs kommun. Det hade i normalläget varit en högst väntad nyhet. Eller nästan ingen nyhet alls. Snarare en självklarhet efter valresultatet.

Men normalläget gäller inte i Lindesberg. Socialdemokraterna ska stödja sig på vänsterpartister och före detta vänsterpartister – som numera har gått med i Miljöpartiet, för att de båda falangerna inom Vänsterpartiet inte tålde varandra. Hur smidigt kommer det styret att fungera?

Efter valet 2006 bestämde sig Vänsterpartiet för att gå ihop med allianspartierna. Ett omstritt beslut. Motivet var att Socialdemokraterna agerat som jätten Glufsglufs. Allianspartierna var mer vana vid att samarbeta i koalition. Stig Henriksson, kommunalråd för Vänsterpartiet i Fagersta, kom till Lindesberg för att berätta hur det gick till när Vänsterpartiet och allianspartierna tog över styret i den kommunen. Fast förutsättningarna i Fagersta är inte riktigt som i Linde. Vänsterpartiet har egen majoritet i kommunfullmäktige i Fagersta.

Vid ett möte för något år sedan beslöt medlemmarna i Vänsterpartiet att det fick vara slut med samarbetet. De som satt på olika poster i kommunen bestämde sig då för att helt sonika lämna Vänsterpartiet. Flera av dem gick sedan över till Miljöpartiet.

Och Vänsterpartiet i Lindesberg omvandlades från ett pragmatiskt parti till ett testuggande parti, med svag förankring i verkligheten. Nu ska dessa tre falanger enas.

Socialdemokraterna är fortfarande jätten Glufsglufs. Alla tunga poster kommer att tillsättas med socialdemokrater.

Miljöpartiet, som till stor del består av före detta vänsterpartister, ska samarbeta med den socialdemokrati som man sade nej till efter valet 2006.

Vänsterpartiet ska samarbeta med sina före detta partikamrater. Och inom just vänstern är avhoppare inte särskilt populära.

Så det blir en spännande mandatperiod i Lindesbergs kommun under de kommande fyra åren.

Men det ska också sägas att Centerpartiet i Lindesberg har anledning att fundera över varför partiet minskade med över nio procentenheter, efter en mandatperiod då centern ledde kommunen.

Mer läsning

Annons