Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I nationens intresse?

Annons

91 731 hemliga militära dokument är inte längre hemliga. Vem som helst kan gå in på webbsidan WikiLeaks och läsa dem.

Tre stora tidningar, bland annat New York Times, har dessutom fått läsa dem i förväg – och publicerar utförliga artiklar om vad som står i dokumenten.

Visst kan läckan skada säkerheten för soldater i Afghanistan. Men avslöjandena kan också tvinga fram en bättre och mer hållbar strategi för USA:s och västvärldens agerande i Afghanistan.

Dokumenten bekräftar att det finns misstankar om att Pakistans underrättelsetjänst spelar en dubbelroll. Å ena sidan en viktig allierad för USA i kampen mot terrorism. Å andra sidan finns det uppgifter som talar för att åtminstone delar av den pakistanska underrättelsetjänsten samverkar med talibanerna, kanske rent av med terroristnätverket al-Qaida.

En gång i tiden var det övergripande målet för både USA och Pakistan att driva ut de sovjetiska trupperna från Afghanistan. Vapen och utrustning förmedlades till afghanska rebeller.

Sovjetimperiet bröt samman. Men rebellgrupperna fanns kvar – beväpnade av USA. En del av dem var riktigt fanatiska – och vände sitt hat mot USA.

En annan slutsats som kan dras av de dokument som nu publicerats är att de amerikanska trupperna ibland har farit fram som en elefant i porslinsbutik. Civila offer har krävts i onödan.

Om USA ger miljardbelopp till en underrättelsetjänst som – visserligen på deltid – stöder talibanerna, är det ett avslöjande som borde välkomnas av USA:s politiska och militära ledning.

Om amerikanska soldater går till attack mot civila och genomför utomrättsliga avrättningar av misstänkta motståndare, är det också ett avslöjande som borde välkomnas, snarare än fördömas. Våld mot civila i Afghanistan – kombinerat med utbredd korruption bland civila myndigheter – gynnar talibanerna.

I dokumenten finns också berättelser som gör att man kan ifrågasätta stridsledning och effektivitet. Vi kan följa soldater i strid som får vänta alltför länge på flygunderstöd.

”En svensk tiger”, hette det under andra världskriget. Lojala svenskar skulle hålla tyst om sådant som kunde ha med landets försvar att göra. Men en lojal medborgare avslöjar också sådant som kan sabotera alla försvarsansträngningar. Det kan ibland ligga i nationens intresse att avslöja hemligheter.

Mer läsning

Annons