Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ibland kan demokratikamp vara lönsam

vissa lägen kan demokratikamp vara lönsam, ur strikt företagsekonomisk synvinkel. Det är en möjlig slutsats av internetjätten Googles agerande gentemot myndigheterna i Kina. Google tog bort censuren på sin kinesiska söksida, även om det kan innebära att Google tvingas lämna landet.

Annons

När Google släppte censuren steg antalet sökningar på ord som ”frihet” och ”mänskliga rättigheter” brant på Googles kinesiska hemsida.

Google noterade att det hade skett en rad välorganiserade dataintrång från Kina. Dataintrång som bland annat riktades mot personer från den kinesiska demokratirörelsen. Efter det kom beslutet att ta bort censuren från Googles kinesiska hemsida.

Google etablerade sig i Kina år 2006. Företaget fick hård kritik för att det gått med på att filtrera informationen på sin kinesiska söksida, efter krav från de kinesiska myndigheterna. En annan jätte i branschen, Yahoo, gick ett steg längre. Företaget lämnade ut uppgifter om nätdissidenter till kinesiska myndigheter.

Kina är en gigantisk och lockande marknad. Här finns 1,3 miljarder möjliga kunder. I Kina säljs fler bilar än i USA. Kina är på god väg att passera Japan som världens näst största ekonomi.

Den kommunistiska ledningen i Kina står inför ett olösligt dilemma. Å ena sidan vill den ge sina medborgare högre levnadsstandard och ökad tillväxt. En förutsättning för det är att både enskilda medborgare och företag får tillgång till internet. Å andra sidan är den kinesiska regimen livrädd för att medborgarna ska få tag i ”olämplig” information. Den kinesiska politiken går ut på att låta medborgarna ta del av internet, men nätet ska censureras så gott det går.

Kina har 360 miljoner internetanvändare. Bland dem finns det ett antal datanördar med förmåga att hacka sig igenom den kinesiska censuren. Så trots den kinesiska regimens brandvägg mot ”felaktiga” idéer, sipprar information igenom.

Utspelet mot Kina innebär att Google försvarar sitt rykte. Men priset för försvaret är inte särskilt högt. Företagets vinst på den kinesiska marknaden är obetydlig. Däremot räknar företaget säkert med att vinna opinionspoäng i länder där demokrati och frihet att uttrycka en uppfattning är en självklarhet. Ibland kan kampen för demokrati vara lönsam.

Om regimen i Peking skulle låta Google vara kvar i Kina, vore det en seger för informationsfriheten. Men sannolikt blir det inte så.

Annons