Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illavarslande våld i Egypten

Annons
Förövning. I fredags samlades tusentals på Tahrirtorget i Kairo för att protestera mot undantagslagarna. På söndag slog de styrande militärerna till med våld demonstranter. Det politiska läget hårdnar i Egypten. arkivbild: Khalil Hamra/scanpix

Iskallt våld drog in i den demokratiska våren i Egypten i söndags. Över 25 personer dödades under en demonstration, många av statens egna väpnade styrkor

Bildbevisen finns på militärfordon som kör rakt på demonstranterna. Detta våldsdåd sker mitt under uppladdningen till det första fria valet i landet, den första konkreta manifestationen på att protesterna på Tahrirtorget innebar en verklig revolution.

Det har varit våldsbefriande fredagar i Kairo allt sedan i februari, med undantag för attacken på den israeliska ambassaden i början av september. Veckan efter var jag på besök i den egyptiska huvudstaden. Denna gång pågick bara ett lite möte i ett hörn av Tahrirtorget. I fredags fylldes torget igen, men allt gick lugnt till.

Den politiska situationen i Egypten i dag är i ett tillstånd av vakuum laddat med högspänning. Fysikaliskt är det en självmotsägelse, men i politik finns tyvärr inga sådana gränser.

Landets styrs av ett militärråd. Armén har, trots att den aldrig ingrep mot Mubaraks regim under hans 30 år vid makten, ett högt anseende bland det egyptiska folket. Det var den hatade säkerhetspolisen, inte armén som dödade demonstranter under revolten.

Sedan i februari ligger den faktiska makten hos militärrådet med en civil regering som ansikte utåt. Så ska det enligt planen vara under en övergångsperiod.

Till skillnad från i vintras var det militären som i söndags på ett brutalt sätt agerade mot civila. Dessutom nekade militärrådet sedan den egyptiske finansministern att avgå. Det visar att de höga militärerna, dessa statens självutnämnda väktare, väljer att agera efter helt egna normer.

Det var kopter, Egyptens stora kristna minoritet, som protesterade i söndags, en reaktion på att en kyrka i södra Egypten bränts. Militärvåldet är extra allvarligt eftersom de späder på de spänningar mellan kristna och den muslimska majoriteten som vissa politiska intressen vill underblåsa.

Den statliga tv:n spred i söndags också ut falska uppgifter om att kristna dödat soldater och att USA planerade att sända trupper till Egypten, lögner som användes av extrema islamister för att hetsa till våld mot kopterna.

Redan dagen efter befanns sig motkrafter på plats i Kairo och manifesterade under slagorden ”muslimer och kristna tillsammans”. Precis så lät det också på Tahrirtorget i vintras. För dessa medborgare tillhör revolutionen alla egyptier, oavsett religionstillhörighet.

I slutet av november ska de första valen i det ”nya” Egypten hållas. Det råder stor förvirring och osäkerhet in i det sista. En del av det nya parlamentet ska väljas från partilistor och en del från listor med oberoende kandidater.

Många av de nya politiska partierna motsätter sig Mubarak-arvet med oberoende kandidater och fruktar våld. En orsak är arbetslösheten bland unga män, 30 procent i vissa områden. Ett ”jobb” för dessa utblottade kan vara att med hot och våld agera för vissa kandidater, enligt uppgifter i den oberoende egyptiska tidningen al-Masry al-Youm.

Våld hotar den demokratiska processen i Egypten. I söndags avvek militärrådet från sin tidigare fredliga linje. Eller så har de styrande generalerna mist kontrollen. Båda alternativen är illavarslande.

Mer läsning

Annons