Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilska mot skydd av varg

Annons

I förra veckan tvingades regeringen backa i frågan om jakt på vargar. Reaktionen från Centerpartiet i Örebro län kom i form av ett pressmeddelande. ”Besluten ska fattas lokalt i Sverige och inte i Bryssel”, sade Centerpartiets distriktsstyrelse.

Folkpartiets Staffan Werme skrev på sin blogg: ”Centern har aldrig gått ihop med biologisk mångfald. Centern har alltid i denna fråga varit på samma linje som betonghögern i Moderaterna och asfaltsvänstern i socialdemokratin.”

Miljöminister Andreas Carlgren har skapat för stora förväntningar bland sina egna. Möjligen trodde han att EU-kommissionen skulle gå med på att Sverige bedrev licensjakt på varg. Då har han gjort minst två misstag. Han kan inte ha läst lagtexten i EU:s direktiv om skydd av hotade växter och djurarter. Och han missbedömde grovt de signaler som kom från EU-kommissionen.

Möjligen kommer det snart ytterligare besvikelser för Centerväljare som sett fram emot vargjakten. Andreas Carlgren sade att regeringens upplägg är en kringgående manöver. Att Carlgren antyder offentligt att regeringen tänker försöka fiffla bort förbudet mot vargjakt kommer att skapa misstänksamhet i Bryssel. EU-kommissionen kommer granska detaljer. Var så säker! Kommissionen kan kräva ytterligare justeringar.

Är detta frågor som Bryssel borde hålla sig borta från?

Förvaltningen av vargstammen berör åtminstone Sverige, Finland och Norge. Det är alltså en fråga för flera länder. Då är det logiskt att de övergripande besluten tas på EU-nivå.

”Vi i Sverige ska själva besluta om hur vargstammen ska utvecklas på bästa sätt”, säger Helena Vilhelmsson från Centerpartiet i Örebro län.

Då skulle vi också få föra tillbaka andra miljöfrågor till den nationella nivån. EU har till exempel en gemensam förvaltning av fisket, för att förhindra utfiskning. Vill Centern avskaffa den? Knappast!

Det är respektabelt om Centerpartiet anser att EU-direktivet inte balanserar landsbygdens och miljöskyddets intressen på rätt sätt. Men EU skulle inte fungera om det vore fritt fram att bryta mot reglerna. Det kan inte heller vara så att vi gillar EU:s regler för skydd av växter och djur, så länge de bara berör andra.

Mer läsning

Annons