Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inflationen och makten

Ekonomin är som en berg-och-dalbana. Eller som en gunga.

Annons

Just nu går det bra för svensk ekonomi. Mycket bra till och med. Riksbanken markerade i går nationens färd mot bättre tider genom att höja reporäntan till 1,25 procent. Syftet är att dämpa risken för inflation ur den växande ekonomin.

Tillståndet i en ekonomi mäts i förhållande till jämvikt, en teoretiskt skärningspunkt där alla motsträviga makter sluter vapenvila. Riksbanken uppgift är att hålla ett örnöga på inflationen, alltså prisstegringarna. När ekonomin växer, som den svenska gör i dag, finns ett tryck uppåt på priserna.

Hög inflation kan ställa till rejäl oreda och skapar vinnare och förlorare. I början av 80-talet låg prisstegringarna på över 10 procent om året. Alla låntagare kunde luta sig tillbaka och låta det sjunkade penningvärdet amortera av huslånen. De som var dumma nog att spara på banken, eller inte hade ett eget hus, blev bara fattigare och fattigare relativt sätt.

Under denna tid lämnade politikerna över en stor del av fördelningspolitiken till inflationen och slapp på så sätt undan sitt ansvar.

I dag är situationen en annan. Ekonomin växer och med den sysselsättningen. Prisstegringarna håller sig runt två procent, noga kontrollerade av Riksbanken. Likheten med 80-talets början är att bolånen hamnat i blickpunkten.

Finanskraschen i USA 2008 berodde mycket på en besinningslös utlåning till bostäder. Bakom låg välmenande politiska beslut som ville ge människor utan stora egna inkomster råd med egna hus.

Bankerna hakade på denna slänggunga. Till slut kraschlandade önskedrömmen. Bankerna i Sverige har läxan i färskt minne. Nu talas om strängare krav för bolån. En del banker vill ha nya regler, medan andra anser att krav på säkerheter och amorteringar är en privatsak mellan banken och kunden.

Det bästa är ett system där bankerna tar sitt ansvar och inte lockar huskunder med glädjekalkyler som kan leda till privatekonomiska kollapser i sämre tider.

Prisökningen på bostadsrätter i Örebro visar att fler bostäder borde byggas. Det vi inte vill ha, inte ens de med miljonlån, är att inflationen åter tar makten.

Mer läsning

Annons