Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingens rätt att ta till våld

Annons

I lördags stod djurrättsaktivister tysta i två timmar utanför minkfarmen i Skyberga utanför Kumla. Den som ville ta del av deras budskap fick läsa på plakaten.

Polisen på plats gav hösta betyg. Om alla demonstrationer var så här lugna skulle vårt jobb vara mycket enklare, summerade polisens insatsledare. Ägaren till farmen, Sven-Olof Lannhard, gillade självklart inte det han såg men sa att protester mot hans företag ”har blivit en del av yrket”.

Det finna en rad lagliga verksamheter som väcker starka känslor, så starka att en del motståndae är fullt berdda att ta till olagliga medel. Djurhållning är ett sådant område. För sex år sedan brändes två byggnader på samma minkfarm ner, en mordbrand som kunde ha kostat både människor och minkar livet, om den inte blivit upptäckt innan det var för sent.

I samband med branden skickade en grupp som kallar sig Djurens befrielsefronts stödgrupp ut ett pressmeddelande och tog på sig attentatet. De ansåg sig ha en självpåtagen rätt att ta till det grövsta våldet i namn av att skydda värnlösa djur. Det är samma rätt som terrorister tar sig när de spränger bomber.

Var och en är i sin fulla rätt att tycka att minkar i bur ska förbjudas och att argumentera mot att att dessa djur hålls i fångenskap. Men det är en sak att argumentera och en helt annan sak att ta till våld.

Hos djurrättsaktivister finns de som sätter sig över lagar som tillkommit i demokratisk ordning. ”Djurens befrielsefront” är en gruppering som satt i system att befria djur i bur. Det senaste dådet skedde för några veckor sedan då aktivister ”fritog” 214 höns från en äggproducent i Skåne. På deras hemsida, fylld med revolutionär retorik, hyllas attentat som medel i kampen för djuren.

Ingen kan frånta någon ett brinnande engagemang för djurens sak, de varelser som inte kan tala för sig själva. Men det går att påverka utan att bli kriminell. ”Djuren rätt” är en organisation som mognat och står för att med lagliga metoder påverka opinionen. Det är inte så att dessa sympatisörer är mindre brinnande för sin sak. Det har insett att självsvåld inte är en framkomlig väg.

En tyst protest på en väg utanför en minkfarm är mer effektiv för att skapa opionion. Sedan får var och en bilda sig en egen uppfattning om det är rätt eller fel att hålla minskar i bur.

Mer läsning

Annons