Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inleder en ny världsordning

I går intervjuade NA:s reporter flera personer med anknytning till den syrisk-ortodoxa församlingen i Varberga.

Annons

De uttryckte alla stor oro för vad som händer i Syrien, under ledningen av den Islamiska staten, IS. Oron verkar bottna i en känsla av närhet till konflikten, trots att de rent geografiskt, befinner sig på andra sidan jorden. Och det är de sociala medierna som krymper avstånden.

Sociala medier, som Facebook, Twitter och Instagram, har under kort tid fått en central plats i våra liv. Men det är inte bara våra privatliv, med möjligheten att hålla kontakten med gamla skolkamrater och gilla bilder på söta katter, som har fått en skjuts uppåt. De fyller också en viktig demokratisk funktion, som verktyg för att kunna påverka och göra våra röster hörda.

För fyra år sedan anordnade örebroaren Linn Svansbo en stor manifestation i samband med våldtäktsvågen som drog genom Örebro. Det började som ett litet facebookevent och slutade som en stor folkrörelse. Sociala medier spelar en viktig roll i att organisera människor och skapa rörelser, oavsett om det handlar om att avsätta en diktator eller starta ett antirasistiskt forum.

Men sociala medier har sina baksidor. Rino, från den syrisk-ortodoxa församlingen vill inte synas på bild när NA intervjuar henne. Hon är rädd för spridningen i sociala medier och oroar sig för vilka som kommer att kunna se bilden. Helt plötsligt har avståndet mellan Syrien och Sverige krympt till noll, där alla kan se allt. Flera föräldrar i muslimska familjer uppger också att de är oroliga för att deras barn ska rekryteras till IS-nätverk. Även här sker kontakten via sociala medier. De fångas upp, inkluderas och innan någon vet ordet av sitter 12 ungdomar på ett plan till Syrien.

Geografiskt sett, är det långt mellan Varberga och Damaskus. Men sociala medier har den effekten att de knyter ihop världen och minskar avstånden. Det vi ser nu är förmodligen startskottet för en ny världsordning, där sociala medier spelar en allt mer central roll – oavsett om det handlar om att stärka demokratin eller rekrytera ungdomar till terrornätverk.

Mer läsning

Annons