Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara ishockey

Annons

Tacklingen kom bakifrån och hockeyspelaren Magnus Kahnberg föll handlöst med ansiktet före ner i isen. Spelare som tacklade kommer att få sitt straff – förmodligen några matchers avstängning. Det är helt oacceptabelt lite.

Filmklippet från matchen Frölunda och Linköping i lördags är otäckt. Sebastian Karlsson från Linköping kommer upp bakifrån och sätter axelskyddet i ansiktet på Frölundaspelaren Magnus Kahnberg.

Ishockey är en hård och snabb sport där tacklingar är tillåtna. De hör till spelet om de går rätt till och det finns ett regelverk. Den som tacklar oschyst blir ett fall för ishockeyförbundets disciplinnämnd.

Den här säsongen har åtta spelare anmälts för regelvidriga tacklingar. Det hårdaste straffet är sju matchers avstängning, varav tre omvandlats till böter.

Sebastian Karlsson kommer nu att bli ett nytt fall för disciplinnämnden. Han själv är ångerfull och den känslan är säkert helt uppriktig. Det finns ingen anledning att tro att hockeyspelare på elitnivå går ut på isen med målet att skada sina motståndare.

Problemet är de låga straffen för spelare som bryter mot reglerna. Det finns ett skäl för hårda straff – fel tacklingarna är livsfarliga. Det handlar om våld mot huvudet med risk för skador på hjärnan och nacken. Utanför rinken är sådant våld belagt med stränga straff.

Om Svenska ishockeyförbundet ska behålla sin trovärdighet måste straffen skärpas betydligt. I dag verkar inte hockeyvåldet vara något stort bekymmer för förbundet. På hemsidan finns inte ens en länk till disciplinnämnden. Det enda skaderelaterade handlar om vikten av att bära tandskydd på rätt sätt.

Självklart handlar det om pengar. Många toppspelare är miljoninvesteringar och varje match som inte spelas är ett avbräck på flera sätt. Publiken saknar sina favoriter och matchresultatet äventyras. I förlängningen hotar det klubbarnas ekonomier.

Detta tryck måste ishockeyförbundet stå emot och skärpa straffen. Det ska inte behöva gå så långt som till ett dödsfall.

Ishockey är inte bara en sport. Den är också en del av samhället. För många unga är hockeyspelarna idoler och förebilder. Hockeyförbundet måste för sportens skull se till att det kan så förbli.

Mer läsning

Annons