Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara olyckshändelser

Ännu ett polisregister har avslöjats. Den här gången över kvinnor som utsatts för våld.

Annons

Av allt att döma är det ett register som upprättats i bästa välmening av polisen i Södertörn i Stockholm. Men på tisdagen beslöt polisledningen att stänga registret och att anmäla sig själv.

Polisens utgångspunkt var: Kvinnor utsätts för våld. Polisen vill skydda kvinnorna. Men sedan fungerar inte tankeverksamheten som den borde ha gjort. Enskilda poliser har lagt in omdömen som ”mytoman”, ”psykiskt instabil” och ”knepig” om kvinnorna. Det rör sig alltså inte om psykologiska utlåtanden, utan om enskilda polisers omdömen.

Den förklaring som polisen har lämnat är att den registrerat våldsamma män – och som ett led i det har även deras omgivning (alltså deras kvinnor) lagts in i registret. Det är, enligt uppgift, bara ett fåtal poliser som haft behörighet att gå in i systemet.

Men det är lite svårt att se hur uttryck som ”knepig” skulle hjälpa polisen att utreda våld mot kvinnor. Låt oss anta att den ”knepiga” kvinnan ringer polisen och säger att hon blir slagen. Eller att hon ringer från en kvinnojour och säger att hon flytt från sin man. Då måste vi ställa oss frågan: Vem är inte ”knepig” eller rent av ”psykiskt labil” i en sådan situation? Och även om kvinnan skulle vara ”knepig” även i vardagen, så måste ju misstankarna ändå utredas.

För ett år sedan avslöjades ett omfattande register över romer. För någon vecka sedan avslöjades att personer registrerades av polisen i Västra Götaland och Östergötland på märkliga grunder. Någon för att personen var jude. Någon annan hade konverterat till islam.

Och nu avslöjas ett märkligt register över kvinnor som utsatts för hot.

Bristerna kan inte bara avfärdas som olyckshändelser. Det verkar finnas ett systemfel någonstans. Och varje avslöjande av det här slaget är också ett slag i ansiktet på alla de poliser som kämpar varje dag för att göra vår vardag lite säkrare. Det verkar finnas ett behov av en allmän översyn över hur polisen sköter sina register.

Mer läsning

Annons