Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte kul för Karlskoga

Annons

Steg för steg kommer det fram nya detaljer om den planerade vapenaffären mellan Sverige och Saudiarabien. Detaljer som delvis är motsägelsefulla. Enligt uppgifter till Aftonbladet rensades handlingar från Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, för att de ansågs besvärande för försvarsministern. Enligt försvarsdepartementet finns handlingarna diarieförda, men på departementet. Och de ska redovisas för konstitutionsutskottet, lovar försvarsministerns pressekreterare i ett mejl som skickades ut på onsdagen.

Medielogiken ser ofta ut just så här. Först kommer det fram detaljer om en planerad svensk vapenaffär med Saudiarabien. Det leder till intressanta följdfrågor. Ska Sverige verkligen sälja vapen till en familjestyrd diktatur, som tillämpar dödsstraff genom halshuggning?

Men nu ligger den frågan och skvalpar någonstans i bakgrunden. Nu handlar det mer om vem som har sagt vad. Vem var det som var med när en saudiarabisk general besökte Sverige? Var ligger protokollet från mötet? De inblandade vill absolut inte uttala sig, eftersom det pågår en förundersökning om brott. Fast de får uttala sig. De har inte belagts med yppandeförbud.

Men egentligen: Vi måste komma tillbaka till grundfrågan. Ska den svenska vapenexporten styras strikt av en kortsiktig egennytta? Det är praktiskt för försvaret om fler är med och delar på utvecklingskostnader för dyra vapen och övervakningssystem.

Det är kul för orter som Karlskoga om försvarsindustrin kan anställa ytterligare ett antal personer. Det ger mer skattepengar. Det ger bättre underlag för butikerna på orten.

Eller ska vi också fundera över konsekvenserna av att sälja vapen till en av världens hårdaste diktaturer? Det har visat sig att ”stabila” diktaturer inte är så stabila. De kommunistiska diktaturerna i Sovjetunionen, Polen och Östtyskland erbjöd onekligen ”politisk stabilitet” under efterkrigstiden. Men Europa mår bättre i dag än före Berlinmurens fall.

Erfarenheter från länder som Syrien och Libyen är att ju hårdare en diktator biter sig fast vid makten, desto våldsammare blir hans fall. En ökad oro i Mellanöstern skulle slå igenom i form av högre oljepriser och ekonomisk nedgång. Inte ens Karlskoga mår bra av halshuggningar i Saudiarabien.

Mer läsning

Annons