Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Island – mer än en gäspning

EU-ländernas stats- och regeringschefer beslöt i veckan att Island ska få börja förhandla om medlemskap.

Annons

Det borde vara en lätt sak för EU att säga ja till Island. Det kommer sannolikt att bli ett litet plus i EU:s budget – att Island betalar mer i medlemsavgift än vad landet får tillbaka. Island är redan med i EU:s inre marknad – och tillämpar därmed redan en stor del av EU:s regler.

Men det är ändå med en viss kyla som Island tas emot.

Storbritannien och Nederländerna blänger ilsket på Island, på grund av Icesave-konflikten. De båda ländernas regeringar ansåg sig tvingade att garantera sina egna medborgares sparande i en konkursdrabbad isländsk internetbank. Nu kräver de att få pengarna tillbaka. Fast de har själva agerat synnerligen klumpigt. Till exempel använde den brittiska regeringen landets terroristlagstiftning för att komma åt isländska tillgångar.

När länderna i det forna Sovjetblocket kom med som EU-medlemmar, talades det om en historisk händelse. Europas delning var avslutad. Utvidgningen betraktades som en av EU:s allra viktigaste frågor.

Island är redan fast förankrat i Västeuropa. Landet är med i Nato sedan årtionden. Kanske är Island både för litet och för vanligt för att väcka något intresse. I slutdokumentet från veckans EU-toppmöte tas Islands förhandlingar om medlemskap upp under punkten ”övriga frågor”.

Men EU-länderna bör akta sig för att ta emot Island med en gäspning. Även det lilla Island har något att bidra med till Europa.

Island skulle kunna bli ytterligare en brygga mellan Europa och USA. Landet ligger inte bara mellan Europa och USA geografiskt. Det har också en samhällsstruktur som är ett mellanting mellan den skandinaviska trygghetsmodellen och USA:s fria marknad. Isländska politiker har en betydligt större förståelse för amerikanskt tänkande än vad vi till exempel har i Sverige.

Det har också visat sig att små länder inom EU kan spela en stor roll för att överbrygga motsättningar och formulera de kompromisser som driver unionen framåt.

Islands medlemskap i EU är värt betydligt mer än att det ska stå under punkten ”övriga frågor”.

Mer läsning

Annons