Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israel tvingas backa

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att blockaden mot Gaza kommer att kommer att lättas.

Annons

Israel har begått en rad missgrepp. Och nu tvingas den israeliska regeringen äta upp vad den och tidigare israeliska regeringar ställt till med.

En gång stödde Israel Hamas-rörelsen. Året var 1987 och det var Arafats PLO som var huvudfienden. Genom att stödja en extremistgrupp som konkurrerade med PLO, ville Israel ställa till med splittring på den palestinska sidan. Det var en politik som var idiotisk redan då. Arafat var inne i en process för att erkänna Israel, medan Hamas var en militant rörelse som krävde Israels utplåning.

Nu har Hamas makten i Gaza och styr med järnhand. Israels och Egyptens avspärrning av Gaza har snarast stärkt Hamas-rörelsens maktställning. Att en diktatur isolerar sitt eget folk från omvärlden är klassiskt. Det är mer sällan som en demokrati – i det här fallet Israel – frivilligt tar på sig att göra jobbet åt den regim som man säger sig vilja bekämpa.

När en grupp fartyg var på väg mot Gaza för att bryta blockaden, gick den israeliska flottan till angrepp och dödade nio personer. Visst fanns det andra handlingsalternativ, till exempel att inspektera lasten och låta fartygen åka vidare mot Gaza. Åter igen har Israel fått äta upp vad den egna regeringen har ställt till med.

Relationerna mellan Israel och Turkiet har nått fryspunkten, medan befolkningen i Gaza har hissat turkiska flaggor överallt. Jo, det var säkert så att en del av dem som låg bakom fartygskonvojen hade mindre ädla motiv, att en del av deltagarna drevs av ett hat mot Israel. Men det gör inte att Israels agerande blir rätt.

Hittills har Israel haft en lista på tillåtna varor, som får föras in i Gaza. Det har fått smått absurda konsekvenser. Till exempel är kanel tillåtet, men inte kardemumma. Nu ska det i stället upprättas en lista på förbjudna varor. Allt annat ska bli tillåtet.

Den israeliska regeringen känner sig tvingad att backa ett steg, efter attacken mot hjälpfartygen till Gaza.

Det återstår att se hur det kommer att fungera i praktiken. Vi vet ännu inte hur listan över förbjudna varor kommer att se ut. Det är också viktigt att lätta på blockaden för människor. De Gaza-bor som är emot Hamas-styret gynnas knappast av att de inte får resa utomlands.

Mer läsning

Annons