Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt bör bida sin tid

Annons

Nu börjar semestrarna för politikerna och partifolket. Almedalsveckan är avklarad och det dröjer ett par veckor innan de samlas till nästa arrangemang av betydelse – Stockholm Pride – första veckan i augusti. Det är ett arrangemang som strategerna i alla partier, förutom Kristdemokraterna, anser vara viktigt att delta i.

Under semestrarna har partiledarna en hel del att fundera på.

Socialdemokraternas Håkan Juholt samt Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romsson ägnar nog en del av sin lediga tid till att utvärdera sina hittillsvarande insatser.

Det borde vara särskilt intressant för den förstnämnde. Hans vinglande i frågan om den svenska insatsen i Libyen ingav inte precis respekt, men glädjen över ökat stöd i opinionsmätningarna innebär sannolikt att hans analys inte blir särskilt djup.

Helt säkert tycker sig nog Juholt ha kopplat ett grepp på regeringen när han säger nej till det planerade femte steget i jobbskatteavdraget. Hur det greppet ska förvaltas får han lura på – kanske tillsammans med paret Fridolin/Romsson.

Vänsterpartiets Lars Ohly hänger på vad som helst utan konsultationer och överläggningar.

Farhågorna för en regeringskris i höst är förmodligen överdrivna. Juholt må vara angelägen att utmärka sig, men borde inse att det är fel tid – politiskt, opinionsmässigt och statsfinansiellt – att försöka ta över regeringsansvaret nu. Risken att begå misstag fram till ordinarie val 2014 är större än vinsten av att ha makten. Bättre för honom är att bida sin tid.

Mycket kommer nämligen att hända i alliansen under mandatperioden som återstår.

Centern får en ny ledare i höst. Kristdemokraterna får troligen en ny ledare i början av nästa år. Båda partierna är desperata i sin jakt på profilfrågor, vilket bäddar för spänningar i regeringen som statsminister Reinfeldt kan få väldigt svårt att hantera.

Till detta kommer att Lars Ohly förmodligen också ersätts av Jonas Sjöstedt, ensam eller tillsammans med en kvinnlig partikamrat. Sjöstedt kommer i så fall att skörda lagrar i EU-valet som föregår riksdagsvalet, vilket i kombination med alliansens försvagning väsentligt kan stärka dagens opposition till valdagen 2014.

Mer läsning

Annons