Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpa kristdemokrater!

Nej, kristdemokrater, ”kristna värderingar” är för vagt för att rädda er kvar i riksdagen. Det måste finnas något mer.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Kristdemokraterna samlas till kommundagar i Göteborg under torsdagen och fredagen. Ett parti som slåss för att komma över fyraprocentspärren. För en tid sedan uppstod ett konkurrerande parti, ”Kristna värdepartiet”. Det är nog mest ett försök att påverka Kristdemokraterna. Kristna värdepartiet har ett program som är så smalt och så absurt att det knappast kan locka några breda väljarskaror. I korthet kan programmet sammanfattas med att partiet vill förbjuda aborter och partiledningen verkar mer eller mindre vara besatt sex, det vill säga en ambition att lägga sig i vem som har sex med vem.

Den förre partiledaren för Kristdemokraterna, Alf Svensson, vill att partiet knyter an mer till de kristna värderingarna. Ja, men vad är kristna värderingar? Förr eller senare måste dessa ”värderingar” leda till politiska förslag som väljaren kan se framför sig.

Är den kristna plogbillsrörelsen som bryter sig in i vapenfabriker som KD vill knyta an till? Nej, knappast. Är det Kristna värdepartiets förbud mot aborter? Nej, det skulle vara att begå politiskt självmord.

Kristdemokraterna har fått igenom vårdnadsbidraget, som nog får betecknas som partiets viktigaste symbolfråga. Till och med i Örebro tillämpas vårdnadsbidraget, trots att kommunledningen domineras av Socialdemokraterna. Det är priset som Lena Baastad får betala för att styra kommunen tillsammans med KD.

Men det finns en politik som Kristdemokraterna driver i det tysta, där de borde bli mindre tysta. Folkhälsominister Maria Larsson har fått strida mot Centerpartiet för att slå vakt om den restriktiva alkoholpolitiken. Centerpartiet vill hjälpa bönderna att skapa privata alkoholbutiker på landsbygden, under det märkliga uttrycket ”gårdsförsäljning”. Men faktum är att Systembolagets monopol har ett starkt folkligt stöd.

I Örebro har KD:s Lennart Bondeson tagit strid för en generös asylpolitik, genom att väcka opinion i enskilda ärenden. Sådana frågor står för en kämpande och trovärdig kristdemokrati. Sådana frågor är inga röstmagneter som får Kristdemokraterna att bli ett av landets största partier. Men antalet personer som på nära håll ser vad alkoholen kan föra med sig kan räknas i miljoner. Och det finns gott om människor som gärna skulle vilja se en tydlig motkraft till Sverigedemokraterna.

Då får uttrycket ”kristna värderingar” plötsligt mening. Så visst kan kombinationen av ”kristna värderingar” och konkreta sakfrågor bidra till att Kristdemokraterna säkrar en plats i riksdagen. Och kanske till och med en plats i EU-parlamentet i maj.

Mer läsning

Annons