Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrof en del av vardagen

Annons

Den värsta miljökatastrofen i USA:s historia. Den meningen finns med i inbjudan till samtal som BP:s svenske ordförande Carl-Henric Svanberg fått. Svanberg kan på onsdag väntas få träffa en ursinnig amerikansk president.

Oljeläckan i Mexikanska golfen är mycket värre än vad man tidigare trott, mycket värre än de bedömningar som BP lämnat i från sig. I dag vet ingen när den akuta situationen kan vara över. De långsiktiga konsekvenserna är oöverskådliga, ekonomiskt men framför allt för miljön och alla levande varelser.

Oljeborrning är en mycket riskfylld bransch, som vi i Sverige har på nära håll. Under första kvartalet i år inträffade 175 olyckshändelser hos de oljebolag som borrar utanför den norska kusten, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.Företrädare för det statliga norska oljebolaget Statoil kan inte utesluta olyckor av samma sort som den pågår med förödande kraft utanför Mexiko nu.

Oljeutvinning är ett resultatet av storskalig teknik. På torsdag ska riksdagen rösta om en annan form av ytterst avancerad teknologi, kärnkraften. Det bli med all sannolikhet ja till regeringens vilja att tillåta fler kärnkraftverk. Kärnkraften ska bli en del av Sveriges energiframtid.

Farorna med kärnkraften finns ständigt med i debatten hos oss. Historien har gett oss skäl att frukta katastrofer. Varken kärnkraften eller oljeutvinningen är energiformer som går takt med naturen. Kärnkraften leder just nu klart mot oljan, även om uranet lurar i bakgrunden som en glödhet riskfaktor.

I Bonn avslutades i fredags FN-mötet om klimat, en uppföljare till Köpenhamnsmötet. Tongångarna därifrån är dystra. Det är i sin stillsamhet en miljökatastrof. För det är i dessa internationella överenskommelser som världen kan få energi utan ständiga katastroflarm.

Mer läsning

Annons