Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofala ord

Annons

Naturkatastrof. Så betecknar Örebropolisen stormen Dagmar, som svepte över länet och Sverige under annandagen. Visst tog det i och visst drabbades människor på olika sätt. Men någon katastrof var det inte.

Det var det värsta jag varit med om. Jag har aldrig hört något liknande. I vardagligt tal tar vi gärna till stora ord. Överorden passerar förbi eftersom ingen riktigt tar dem på allvar. Det hör till att överdriva och ingen ifrågasätter det ”värsta”.

I mer officiella sammanhang måste man handskas varligt med orden. Det blir inte en naturkatastrof enbart därför att tågen står stilla, strömmen bryts eller träden går av som tändstickor, även om det sker i stor omfattning.

Både FN och EU har definitioner för begreppet naturolyckor och naturkatastrofer, termer som också finns i Sverige. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har dem på sin hemsida.

FN delar in naturkatastroferna i geologiska, meteorologiska och biologiska. Enligt både FN och EU innebär en naturkatastrof ”en allvarlig påverkan på samhället som orsakar omfattande mänskliga, materiella, ekonomiska eller miljömässiga förluster, vilka överstiger samhällets möjligheter att hantera situationen med egna resurser”.

Många låg oroligt vakna natten till annandagen och hörde Dagmar riva och slita i trädgårdar och hus. Många blev strömlösa. Tågen stoppades och träd knäcktes över vägarna. En rejäl storm.

Enligt nyhetsrapporteringen kom ingen människa direkt till skada på grund av stormen. SJ tog det säkra före det osäkra och ställde in turer för att inte riskera stopp ute på linjen. Vägarna röjdes snabbt från nedfallna träd.

Allt tyder på att samhället hanterade Dagmars härjningar snabbt och effektivt. Att enskilda fick bilar och hus demolerade är ingen nationell katastrof. Inte heller frustrerade tågresenärer.

Polisens utsaga om ”naturkatastrof” får klassas som förhastat. Det gäller att vara varsam med orden när man talar som officiell företrädare för samhället.

Väderkatastrofer kan inträffa hos oss, det vet vi. Men fallet Dagmar visar också att Sverige är väl rustat för att hantera vinterstormar. De inställda tågen var ett bevis på god beredskap. Bättre med passagerare på stationen än ute i skogen mitt i natten.

Mer läsning

Annons