Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD spanar in äldre

Annons

Gyttjebrottning. Så beskriver Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund den process då de fyra allianspartierna ska enas om sitt gemensamma valmanifest.

I går kunde Göran Hägglund behålla finkostym och slips på när han talade oemotsagd för de sina på partiets riksmöte i Örebro. I ett nästan timmalångt tal utan manus, rena Obama-prestationen, fick mannen som leder ett parti med farligt låga opinionssiffror, ovationer av partimedlemmar.

Den första applåden kom i inledningen då Göran Hägglund konstaterade att Kristdemokraterna är Sveriges mest rojalistiska parti. Det var inte bara en släng av allmän kungahusyra utan en symbol för att partiet högt värderar ”identitetsskapande institutioner och tradition”.

Politiken handlar mycket om att fördela pengar och stifta lagar. Den kan man kalla materialism. Göran Hägglund talade mycket om andra värden. Lite som en pastor, även om Kristdemokraterna sedan länge inte är Pingstkyrkans politiska gren.

Budskapet handlade om vikten av långsiktiga relationer, den goda familjen och grannskapets trygghet. Detta i motsats till dagens krav på individens prestation och och uppbrottet som en hyllad princip. Göran Hägglund utsåg också Kristdemokraterna till politikens gränspolis, med uppdrag att försvara människorna från den politiska elitens klåfingrighet.

Den krasse materialisten skulle kalla detta flum. Risken är uppenbar att KD-resonemanget skulle drunkna i det allmänna larm som stegras allt närmare valdagen vi kommer. Och visst har Kristdemokraterna enklare budskap. Det handlar om sänkt skatt för pensionärer, avdragsgilla gåvor till ideella organisationer och vårdpolitik.

Göran Hägglund tror att kravet på en maxgräns på fyra timmars väntan på akutmottagningar kan gå hem som ett rakt löfte till väljarna. En annan favorit är att ständigt påpeka att De rödgröna vill återinföra fastighetsskatten och förmögenhetsskatten. Detta antibudskap har onekligen potential att gå hem i stugorna. Det har Göran Hägglund helt rätt i.

Valet är en sak för KD. Men först är det dags för ”gyttjebrottningen”. Till viss del är matchen avgjord på förhand. Kristdemokraterna kommer att få ta hand om vårdpolitiken. Målet är att locka äldre väljare. Och de är rekordmånga i år.

Här kommer partiet också få utrymme att tala sig varmt för sänka skatter för pensionärer, så fort det ”ekonomiska utrymmet finns”. Inget direkt vallöfte, men försöka duger.

Mer läsning

Annons