Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Keynes, Bertil Ohlin och Anders Borg

Annons

Det blir inga fler jobbskatteavdrag. De som kör bensinslukande bilar får räkna med höjd fordonsskatt med omkring 900 kronor per år. Alkohol, cigaretter och snus kommer att bli dyrare. Nu är målet för Anders Borg att statens finanser ska gå från minus till plus. Pengar ska läggas på hög för att Sverige ska stå berett när nästa konjunkturnedgång kommer.

Kort sagt: den brittiske ekonomen John Maynard Keynes har blivit högsta mode. Eller ska vi säga att det är den förre Folkpartiledaren Bertil Ohlin som har kommit till heders? Båda förespråkade tidigt en aktiv konjunkturpolitik.

1931 försökte Bertil Ohlin övertala den frisinnade regeringen att sätta i gång sysselsättningsprojekt.

– Jag minns att statsminister Carl Gustaf Ekman satt på första bänken och skrattade så att hans inte obetydliga mage hoppade, skrev Bertil Ohlin i sina memoarer.

1936 publicerades John Maynard Keynes bok ”Allmän teori om sysselsättning, ränta och pengar”. Hans tanke: Staten ska inte bara stå och se på när arbetslösheten går upp. Den ska agera. När det är dåliga tider ska staten elda på så gott det går, för att hålla arbetslösheten nere. När det är goda tider ska de offentliga finanserna gå med överskott, för att bygga upp en buffert inför nästa konjunkturnedgång.

Tanken med regeringen Reinfeldts jobbskatteavdrag var egentligen inte att driva konjunkturpolitik, utan att stimulera till arbete när Sverige hade hög arbetslöshet, trots ett bra konjunkturläge. Ett alternativ till den socialdemokratiska politiken med ”plusjobb”.

Men 2008 slog finanskrisen till med full styrka. Nu blev jobbskatteavdragen en stimulans för ekonomin. Människor fick mer pengar att röra sig med i en djup lågkonjunktur.

Det är mycket som är annorlunda i ekonomin i dag, jämfört med 30- och 40-talen, då John Maynard Keynes verkade. I dag utgörs en stor del av ekonomin av dagis, sjukvård, äldreomsorg och annan offentlig service. Servicenäringen har växt. Och när du köper en industriprodukt har sannolikt 90 procent av värdet har producerats av andra företag än det företag som formellt står som tillverkare.

Även under Keynes tid var ekonomin global. Men den vanlige medborgaren kunde inte köpa varor från hela världen genom några knapptryckningar och ett kreditkort.

Ändå har Keynes fått upprättelse. Men ska stimulanspolitiken i en lågkonjunktur fungera, krävs det att politiker törs strama åt när ekonomin vänder uppåt – även om det sker mitt i en valrörelse.

Alliansregeringen har löst problemet så här: Valåret 2014 träder det femte jobbskatteavdraget i kraft, vilket innebär att många människor får mer pengar kvar i plånboken. Men nu säger både Reinfeldt och Borg att det vänder. Det är slut med skattesänkningarna. Fortsatta reformer måste finansieras krona för krona. Och mot slutet av nästa mandatperiod ska de offentliga finanserna gå med plus igen.

Mer läsning

Annons