Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knappast ett goodbye

Annons

Thank you and goodbye. Den brittiska tabloidtidningen News of the World är nedlagd efter att ha kommit ut sedan 1843. Rubriken på tidningens hemsida vittnar om ägarens drastiska beslut för att försöka hindra att hela hans medieimperium blåser omkull.

Rupert Murdoch har plats 13 på listan över världens mäktigaste personer, enligt tidskriften Forbes. Det är platsen mellan Rysslands president Medvedev och Italiens premiärminister Berlusconi. Mediemogulen Murdoch är en av få ickepolitiker som kvalificerar sig in på denna prestigefyllda topplista.

Murdoch är inte politiker men har oöverskådlig makt över politiken, precis som listfemman, påven Benedictus XVI. Skandalerna om telefonavlyssning och mutade poliser tvingar nu den brittiske premiärministern David Cameron att förkorta det brittiska parlamentets sommarledighet för att på onsdag ”uppdatera” parlamentsledamöterna om Murdoch-affären.

Rupert Murdoch köpte in sig på den brittiska tidningsmarknaden i slutet av 60-talet och satsades stort på sex, brott, skandaler och sport. Det visades sig vara en väg mot framgång hos läsarna, stora pengar och politiskt inflytande. Under många år stöttade hans tidningar Labourpartiet. Inför senaste valet bytte hans tidningar sida. Vilka vann valet? Jo, det konservativa partiet under David Cameron.

Avslöjandena runt hur News of the World fått tillgång till sina uppgifter har lett till att en rad personer gripits och att polischefer avgått. Premiärminister Cameron är också direkt berörd eftersom hans förre presschef kom från Murdoch-sfären. Det om något visar vilken makt, indirekt, den australiske mediemiljardären har över brittiskt politik.

Rupert Murdoch äger även den amerikanske tv-kanalen Fox News som i stället för anständig nyhetsjournalistik sysslar med att trumma ut budskap från den reaktionära Tea Partyrörelsen.

Denna man med makt ägnar nu stor möda år att göra pudel efter pudel. Han ber om ursäkt i stora annonser, donerar till välgörenhet och lägger ner en tidning. Tro inte att fan blivit religiös. Allt lär ingå i en strategi för att övervintra krisen. De som verkligen kan sätta hårt mot hårt är läsarna – genom att bojkotta Murdoch-journalistiken.

Mer läsning

Annons