Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommission om romer

En sanningskommission om hur romer har behandlats i Sverige de senaste 100 åren. Förslaget väcktes av regeringens delegation för romska frågor i somras.

Annons

Och nu framförs kravet på en sanningskommission även av de båda folkpartisterna Cecilia Wikström och Maria Weimers.

Ja, det skulle behövas en sanningskommission.

Det finns knappast någon grupp, som under så många år har varit utsatt för så systematisk diskriminering som romerna.

Om någon i ett sällskap skulle säga att judar är en sämre sorts människor, att mörkhyade är dumma eller att finnar skulle ha en särskild benägenhet att vara tjuvaktiga, så skulle det väcka motreaktioner. De flesta människor skulle känna ett djupt obehag inför sådana påståenden.

Men det är fortfarande fullt okej i vissa sällskap att komma med rent rasistiska kommentarer om romer. Och det finns en långvarig tradition därvidlag. Rasism mot romer har varit statsideologi.

Vid en riksdag i Örebro år 1617 fattades beslut om att alla romer skulle utvisas. Enligt en förordning från 1637 skulle romska män som påträffades i Sverige avrättas, enbart för att de råkade vistas i landet.

Och diskrimineringen av romer har fortsatt långt in i vår egen tid. Fram till 1959 var det förbjudet för romska barn att gå i skola. Långt efter att lagen hade ändrats, förhindrades romska barn av svenska myndigheter att gå i skola.

Så sent som i år utvisade den svenska polisen ett 50-tal romer, på minst sagt tveksamma grunder. Men beslutet om utvisningarna stöddes av migrationsminister Tobias Billström.

Om nu riksdagen ska tillsätta en sanningskommission är det viktigt att den får ge en heltäckande bild av diskrimineringen av romer fram till våra dagar. Sådant kan bli politiskt känsligt. Personer som medverkat till diskriminering av romer under 60- och 70-talen kan bli hudflängda. Och personer som fortfarande är politiskt aktiva kan råka ut för obehaglig uppmärksamhet.

Men det måste de vara beredda att ta.

Det är så lätt att tillsätta en sanningskommission som ska granska sådant som har hänt för 50, 60 eller 100 år sedan. Då går det alltid att antyda att vi i dag är mer upplysta. Men polisens utvisning av romer i somras och de lama reaktionerna på den franske presidentens åtgärder mot romer tyder på att det är si och så med det.

Mer läsning

Annons