Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konferens om alkohol - eller dålig dokusåpa

Så här presenteras konferensen Drogfokus 2010, som ska hållas i Örebro i höst: ”Konferensen är en ny mötesplats för alla som arbetar mot alkohol, narkotika, dopning och tobak”.

Annons

Men alkohol kommer att serveras i baren i samband med konferensen. Deltagarna kommer att sitta på dagarna och prata om hur viktigt det är att det finns alkoholfria miljöer, att det måste finnas alkoholfria alternativ i nöjeslivet och så vidare. Men konferensarrangörerna förmår inte att själva ordna en alkoholfri miljö. De ger själva signalen att det går inte att ha fest utan alkohol.

Alla verkar vara tagna på sängen av denna absurditet. Kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme kunde för bara några dagar sedan blanda sig i en tillståndsfråga. Fast då gällde det ju att tillåta alkohol på uteserveringar, inte att stoppa alkoholservering på en konferens som påstår sig arbeta mot alkohol. Nu säger han sig inte ha något med arrangemanget att göra.

Kommunalrådet Rasmus Persson säger åtminstone att han ser problemet. Men hänvisar sedan till att det är en tjänsteman som har suttit med i arrangörsgruppen.

Och Maria Renström på regeringens sekretariat för drogfrågor säger att arrangörsgruppen ”ingående” har diskuterat frågan.

Det självklara hade varit att hålla baren stängd. Eller i alla fall se till att den inte serverar något starkare än lättöl. Men det gick tydligen inte för sig. Då måste regeringens sekretariat hålla en ”ingående diskussion” för att hitta en konstruktion som går ut på att de som absolut kräver alkohol får som de vill.

Vi talar om en konferens för drogmotstånd – för att minska användningen av alkohol och för att stoppa all användning av narkotika och dopningpreparat. Om dessa människor inte får gå till en bar skulle feststämningen bli ”såååå förstörd”, tror sekretariatet på regeringskansliet. Arrangörerna söker sig desperat fram till en lösning där gästerna inte ska behöva avstå från alkohol.

En alert medlem i Ungdomens nykterhetsförbund gjorde ett test vid förra årets konferens. Det gick alldeles utmärkt för 17-åringen att köpa alkohol i baren. Och fick en minderårig handla sprit, så kan det ha varit fler.

Det är falskt. Det är korkat. Och det är riktigt pinsamt.

Gör slut på den här dokusåpan! Det finns ingen anledning att ha någon alkoholservering vid Drogfokus 2010.

Alternativt får väl de som seriöst kämpar mot droger söka sig till andra mötesplatser.

Mer läsning

Annons