Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla lärare missnöjda - men trivs på jobbet

Skolfolket i Kumla har lågt förtroende för sina politiker. Och politikerna tycks ha noll förståelse för skolfolkets kritik.

Annons

74 procent av skolförvaltningens personal i Kumla svarade på årets medarbetarenkät. Två av tre visade då att de inte har förtroende för den politiska ledningen. 45 procent av dem som svarat har inte heller något förtroende för de ledande tjänstemännen.

De som besvarat frågorna i enkäten visade dock att de trivs med sitt arbete och med sina arbetskamrater. De har inte heller något emot sina chefer.

Attityden som skolpersonalen möter är nog inte den förväntade. Katarina Hansson (S), ordförande i kommunstyrelsen, tycker i och för sig att förtroendet ska förbättras. Det tänker hon göra genom chefsutbildningar och förbättrade arbetsplatsträffar.

Men hon tänker inte själv vara med på dessa träffar. Katarina Hansson anser att det är cheferna som är politikens förlängda arm i verksamheten. Hon ska ”skapa en styrning och ledning som främjar delaktighet och inflytande”.

Här haltar det högst väsentligt. Personalen har visat att den inte har något emot sina chefer, utan att det är förtroendet för politikerna som brister. Den förtroendebristen repareras inte genom att personalen möter cheferna oftare, utan att den möter de ansvariga politikerna. Eller menar Katarina Hansson att cheferna ska agera majoritetspolitiker i sina möten med personalen?

Så är det inte tänkt att fungera. Personalen, inklusive sina chefer, har sin roll och politikerna har en helt annan roll.

Förtroendebristen inom Kumlas skolvärld har stora likheter med den som i dagarna har demonstrerats inom Örebros förskolor.

Där fick Thomas Esbjörnsson (S) på ett högst påtagligt sätt insikt om att han inte bara ses som, utan även är, högst ansvarig för verksamheten. Och att det är hans skyldighet att bidra till en bättre dialog. Av detta borde Katarina Hansson lära sig något.

Mer läsning

Annons