Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Landet som finns, men ändå inte ...

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Det går kanske inte att komma ifrån. Bilden av ett land påverkar bilden av de människor som kommer från landet. Det finns fortfarande de som skämtar om att alla tyskar heter ”Fritz” och går i takt med stövlar på. Och det finns de som förknippar somalier med kaos och inbördeskrig.

Men det finns också ett väl fungerande Somalia.

I en förort norr om Stockholm samlas ett antal människor som kommer från norra Somalia. Många av dem har bott länge i Sverige. Jag träffar kvinnan som sitter i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna i Jönköping. Jag träffar skatterevisorn som hittat på ett system som drar in flera miljarder till den svenska statskassan varje år. Och jag träffar skatterevisors son, som är född i Sverige – och numera riksdagsledamot för Moderaterna.

De har alla sina rötter i Somaliland, den norra delen av Somalia. En del av Somalia som faktiskt fungerar. Här har det hållits val som övervakats av internationella observatörer. Här finns en fungerande regering.

Det internationella samfundet borde jubla över att det finns ett väl fungerande Somalia. Men det internationella samfundet jublar inte. Omvärlden vill att Somalia ska vara en republik med just den geografiska utbredning som republiken Somalia hade fram till 1991.

Så tycker FN, EU, USA och den Afrikanska unionen. Därmed tycker även Sverige lika dant.

Men så ser det inte ut. När den somaliska staten kollapsade 1991 passade den norra delen av landet på att utropa sin självständighet. Den kallas för republiken Somaliland. Logiskt, kan man tycka, med tanke på hur utvecklingen sedan blev i den södra delen av Somalia.

Sverige hör i och för sig till de länder som har vissa kontakter med Somaliland. Men det är inte tal om att upprätta diplomatiska förbindelser med den del av Somalia som fungerar.

Det är riktigt dumt! Möjligen kan jag se problemet med att upprätta fulla diplomatiska förbindelser med denna del av Somalia. Men det finns ju mellanting. Den palestinska organisationen PLO har till exempel en generaldelegation med diplomatisk status. Det skulle också Somaliland kunna få.

Somaliland bör också snarast få bättre kommunikationer med omvärlden, till exempel flygförbindelser med något av de stora reguljära flygbolagen, i stället för de begagnade ryska flygplan som trafikerar landet i dag.

För att nämna ett annat exempel: Taiwan har utmärkta förbindelser med omvärlden, trots att landet inte är erkänt.

Men går det verkligen att jämföra Taiwan med Somaliland? Både ja och nej. Förhållandena är väldigt olika. Men faktum är att Afrika är på väg att bli ett tillväxtområde.

Afrikas länder beräknas växa med sex procent per år de kommande åren. Somalilands geografiska läge gör att landet är en utmärkt utgångspunkt för handel åt olika håll.

Det var en fördel för Sverige att vi fick hit en ung somalier, som sedan skulle bli en miljardalstrande skatterevisor. Det blir ytterligare en fördel om det finns många i Sverige som talar somaliska, om det i framtiden står ”Made in Somaliland” på kläder, leksaker och elektronik som vi importerar.

Mer läsning

Annons