Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: En elektronisk spion i din dator eller mobil – stor som ett riskorn

Ett mikrochip i samma storlek som ett riskorn. Det borde inte ha funnits där på moderkortet, enligt konstruktionen.

Annons

Funktionen var att öppna en väg in i datorn, så att hackare lätt skulle kunna komma in i systemet, utan att någon utomstående skulle upptäcka det.

Stig Wennerström dömdes till livstids fängelse för spioneri. Men tänk om en främmande makt kan få information som motsvarar tusentals Wennerström via mobiler och datorer.

Det är nyhetsbyrån Bloomberg som rapporterar om den märkliga upptäckten i en server. Kortet med det främmande mikrochipet hade tillverkats i Kina. Och just Kina har sällsynt goda möjligheter att göra sådant. Det råkar vara så att 75 procent av världens mobiltelefoner och 90 procent av världens persondatorer tillverkas i just Kina.

Han fick instruktioner via en radio. Han hade ett särskilt rum i huset där han tog bilder av dokument.

Flygöversten Stig Wennerström greps 1963. Han hade under flera år lämnat ut en mängd försvarshemligheter till Sovjetunionen. Han fick instruktioner via en radio. Han hade ett särskilt rum i huset där han tog bilder av dokument. Han lämnade över mikrofilmer till sina uppdragsgivare. Det var filmer som krävde en speciell framkallningsvätska, för att försvåra för motparten.

Du kan också använda digital teknik för att gå till attack mot en motståndare...

Men tänk om du kunde samla in information som motsvarar tusentals eller hundratusentals Stig Wennerström på elektronisk väg: Företagshemligheter. Information som rör försvaret. Detaljerad information om personer som är kritiska mot regimen.

Du kan också använda digital teknik för att gå till attack mot en motståndare, för att lamslå en viss myndighet eller varför inte slå ut en viss hemsida med för regimen obehagligt innehåll.

Det finns ett land i världen som har en enorm kunskap om både Kinas politiska system och om Kinas förmåga att hacka sig in i andra länders datorer...

Kina är en underskattad aktör på det här området. Kina satsar mer på elektronisk krigföring än exempelvis Ryssland.

Det finns ett land i världen som har en enorm kunskap om både Kinas politiska system och om Kinas förmåga att hacka sig in i andra länders datorer och mobiltelefoner. Landet heter Taiwan.

Så i Taiwans huvudstad Taipei borde det finnas en hel radda av försvarsattachéer från västerländska demokratier som hör sig för om hur Taiwan bemöter hoten från Kina. Det rör sig både om direkta hackerattacker och olika typer av psykologisk krigföring. Men med demokratin Taiwan är det bara 17 länder i världen som har diplomatiska förbindelser. Så möjligheterna att driva underrättelseutbyte är begränsade.

Så landets myndighet för IT-försvar kommer ensidigt att dela med sig av data från de hackerattacker som Kina utsatt Taiwan för.

Men Taiwan vill nu ändå bidra med sin kunskap. Så landets myndighet för IT-försvar kommer ensidigt att dela med sig av data från de hackerattacker som Kina utsatt Taiwan för. Stora programutvecklare som Microsoft får därmed en möjlighet att försvara sina system mot attackerna från Kina.

Taiwans utsatthet beror på två faktorer. Dels gör Kina anspråk Taiwan. Enligt regimen i Peking är Taiwan en olaglig utbrytarprovins som Kina när som helst har rätt att undertrycka. Dels är det bara ett fåtal länder som har diplomatiska relationer med Taiwan. Så Kina behöver helt enkelt inte hysa någon större oro över att andra länder (typ Sverige) ska reagera.

I Sverige finns det en utbredd naivitet i relationerna med Kina. En inställning som går ut på att "ja, visserligen är Kina en diktatur, men vi gör affärer med kinesiska företag".

Australien har beslutat att kinesiska företag inte får bygga infrastruktur för den femte generationens mobiltelefoni, alltså 5G.

Men de kinesiska företagen är i hög grad kontrollerade av staten. Det finns en särskild lagstiftning om underrättelsetjänst i Kina som ger företagen skyldighet att samarbeta med underrättelsetjänsten.

Australien har beslutat att kinesiska företag inte får bygga infrastruktur för den femte generationens mobiltelefoni, alltså 5G.

Mer läsning

Annons