Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Moderaterna – ett avskräckande exempel för tyska CDU

Ska de tyska Kristdemokraterna gå åt höger, efter Angela Merkel? Det borde de inte göra. Moderaterna är ett avskräckande exempel på hur det kan gå.

Annons
Förbundskansler Angela Merkel och CDU:s partisekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer. Om CDU behåller sin mittenkurs har  Annegret Kramp-Karrenbauer goda chanser att efterträda Merkel.

Efter valförlusten 2014 bestämde sig Moderaterna. Partiet skulle föra en politik som närmar sig Sverigedemokraterna. Resultat: En period av stor förvirring kring eventuella samtal med Sverigedemokraterna. En migrationspolitik som inte går att förena med EU:s fördrag. Och ytterligare en brakförlust i valet 2018. Senast Moderaterna hamnade på en nivå i närheten av valresultat i år, så fick partiledaren avgå. Han hette Bo Lundgren, om nu någon minns honom...

Men osvuret är bäst, i Tyskland har regeringschefen inte alltid varit partiordförande.

Efter en rungande valförlust i delstaten Hessen tillkännagav Angela Merkel att hon inte ställer upp för en ny mandatperiod som ordförande i det kristdemokratiska partiet CDU. Det är rimligtvis första steget mot att hon kliver av även som förbundskansler. Men osvuret är bäst, i Tyskland har regeringschefen inte alltid varit partiordförande.

Även i CDU höjs nu röster för att partiet ska gå åt höger, till exempel genom att markera avstånd till Angela Merkels envisa "vi klarar det", när flyktingkrisen kulminerade 2015.

Men det finns även en annan stor vinnare i de senaste två delstatsvalen, De gröna. Den strömmen kan förstärkas om CDU väljer att lämna sin mittenposition.

Det kan vara frestande att göra så i ett läge där det främlingsfientliga Alternative für Deutschland går framåt. Men det finns även en annan stor vinnare i de senaste två delstatsvalen, De gröna. Den strömmen kan förstärkas om CDU väljer att lämna sin mittenposition.

Men medan de liberala krafterna i Moderaterna höll tyst eller anpassade sig till den nya kursen, så varnar nu tunga röster inom CDU för att ändra den politiska kursen. Ralf Brinkhaus, som är gruppledare för CDU i förbundsdagen säger att en ny partiledare måste vara en brobryggare mellan olika grupperingar i partiet. Då går det inte att ändra det politiska koordinatsystemet mot höger eller vänster, säger han.

En annan tung kristdemokratisk politiker är regeringschefen i Tysklands största delstat, Nordrhein Westfahlen, Armin Laschet. Även han varnar för konsekvenserna om partiet skulle lämna sin mittenposition.

En ängslig partiledning läste opinionssiffror och lät politiken fladdra.

Sådana röster saknades i Moderaterna efter Fredrik Reinfeldts avgång. 2010 fick Moderaterna över 30 procent av rösterna. 2014 blev det 23,3 procent. Vid valet i september i år blev resultatet 19.8 procent. En ängslig partiledning läste opinionssiffror och lät politiken fladdra.

Tysk politik är annorlunda än svensk. Även om vi haft regimskiften i Sverige, så är fortfarande den svenska modellen intimt förknippad med socialdemokratin. Så kommer det inte att vara i framtiden. Men än så länge är det så.

I tysk historia är både kristdemokraten Konrad Adenauer och socialdemokraten Willy Brandt en del av efterkrigshistorien.

Det skulle framstå som töntigt om en ledande CDU-politiker försökte imitera Alternative für Deutschland genom att "leka EU-kritiker".

Tysklands inflytande i Europa har naturligtvis med landets ställning och storlek att göra. Men det handlar också om att EU är en självklar del av tysk politik. Tyskland är vad det är tack vare EU och euron. Det skulle framstå som töntigt om en ledande CDU-politiker försökte imitera Alternative für Deutschland genom att "leka EU-kritiker".

Medan Miljöpartiet i Sverige har tyngts av regeringsarbetet, så har de gröna nu suttit i opposition sedan 2005. De har fångat upp många missnöjda väljare. Så när tyska CDU ska forma sin framtida politik kan partiet inte enbart snegla åt de främlingsfientliga.

Då ökar sannolikheten för att partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer blir ny partiordförande och framtida regeringschef.

Låt oss anta att CDU gör ett klokt val och behåller sin plats i mitten av tysk politik. Då ökar sannolikheten för att partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer blir ny partiordförande och framtida regeringschef. I världens mest jämställda land, Sverige, har vi fortfarande inte haft någon kvinnlig statsminister.

Mer läsning

Annons