Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Politiskt språkbruk under regeringsförhandling – "djävla dumma apa"

Moderatledaren Ulf Kristersson inleder diskussionen. Han vänder sig till Socialdemokraternas Stefan Löfven och säger:
– Din djävla dumma apa!

Annons
Det är tur att Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) inte använder samma språkbruk som Hanif Bali. Men acceptansen för Hanif Balis språkbruk inom Moderaterna skadar politiken.

Stefan Löfven svarar:

– Du är ett pucko!

Annie Lööf försöker säga något om att samtalsklimatet inte verkar riktigt bra.

Då svarar Ulf Kristersson:

– Jag är inte ute efter ett bättre samtalsklimat. Det borde till och med en sinnesslö barnlajvare förstå.

Stefan Löfven utbrister:

– Varför ljuger du ditt vidriga as?

Men tyvärr är vi i ett läge där det är nödvändigt att förklara varför ovanstående samtal aldrig har ägt rum.

Så här går det naturligtvis inte till när partiledarna diskuterar vem som ska bilda regering - och vilken politik den regeringen så fall ska föra. Men tyvärr är vi i ett läge där det är nödvändigt att förklara varför ovanstående samtal aldrig har ägt rum.

För det första: Det finns liksom ingenting att resonera kring när argumenten hamnar på den här nivån. Vad ska du ens svara om någon beskriver dig som en dum apa eller som ett vidrigt as. Det finns inte ens något vettigt motargument. Det går ju inte att säga: "nej, jag är ingen apa".

För det andra så strider det mot elementära regler om samtalsklimat. Så här säger du inte ens till en fiende i ett krig, om du skulle få en chans att prata med honom eller henne. För då har du förlorat förhandlingen innan den ens har börjat, om nu ditt mål var att åstadkomma någonting.

Den som är din politiska motståndare i dag kan du behöva som partner i morgon, om vi nu utgår från att vi lever i ett demokratiskt system med flerpartistyre.

För det tredje: Den som är din politiska motståndare i dag kan du behöva som partner i morgon, om vi nu utgår från att vi lever i ett demokratiskt system med flerpartistyre.

Dagisbarn får naturligtvis inte använda sådana uttryck som "din djävla dumma apa". Då förväntar vi oss att personalen ska ingripa. Och det spelar faktiskt ingen roll om det var Stina som först var dum mot Kalle – eller tvärt om. De får ändå inte säga så.

Men de uttryck jag använt i det fiktiva samtalet är den nivå som riksdagsledamoten Hanif Bali tillämpar för det politiska samtalet. Det är så han för diskussionen i sociala medier. Det är dit han vill föra debatten.

Många av de moderater jag träffar säger liksom i förtroende att de inte heller är särskilt förtjusta i det sätt på vilket Hanif Bali uttrycker sig.

Partiledaren Ulf Kristersson skulle aldrig sänka sig så lågt. Många av de moderater jag träffar säger liksom i förtroende att de inte heller är särskilt förtjusta i det sätt på vilket Hanif Bali uttrycker sig.

Men varför säger de det inte offentligt? Varför kräver de inte att han antingen ska avgå eller lägga om stil? Och varför låter Ulf Kristersson honom hållas?

Sannolikt för att han är en klick- och röstmagnet. Det finns väljare där ute som röstar på Moderaterna, just för att Hanif Bali finns där.

Och när det går så långt att Ulf Kristersson måste kommentera Hanif Balis debattstil, så gör han det på ett påtagligt lågmält sätt.

Men om du låter en stil breda ut sig där motståndare betraktas som apor, sinnesslöa barnlajvare eller som vidriga as, så förstörs inte bara det politiska samtalet. Det sker också något med demokratin. Motståndaren blir illegitim. Det gynnar en världsbild där det bara finns de "goda" och "de onda" eller kanske "de sinnesslöa". Ingen behöver ju lyssna på en sådan!

Men det innebär också att Ulf Kristersson legitimerar en samtalston som inte är tillåten ens på dagisnivå...

Moderaterna tänker inte göra sig av med Hanif Bali. Det anses vara alltför riskfyllt. Det skulle kunna "drabba" partiet i nästa val. Men det innebär också att Ulf Kristersson legitimerar en samtalston som inte är tillåten ens på dagisnivå, i vår högsta lagstiftande församling. Och någon gång framöver kommer en partiledare eller en regeringsledamot att utbrista "du är ett pucko" i stället för att bry sig om sakfrågan. Eller så får vi plötsligt en statsminister som pratar som pratar om "sinnesslöa barnlajvare".

Mer läsning

Annons