Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Talmannen tar en rövare!

Ja, Ulf Kristersson kan bli statsminister efter nästa veckas omröstning. Men det svåra är inte omröstningen i riksdagen, utan steget därefter: att lotsa förslag genom riksdagen.

Annons
Talman Andreas Norlén tar en rövare. Men det svåra är inte att få riksdagen att välja statsminister, utan steget därefter...

Talman Andreas Norlén tycker att samtalen har gett för lite. Så nu kör han. Moderaternas Ulf Kristersson blir den förste statsministerkandidaten. Talmannen tar en rövare. Går det så går det. Oavsett vad partiledarna säger före omröstningen, så kan det hända att någon bryter mot "partilinjen". Och om det inte går, så ökar talman Andreas Norlén ändå pressen på partiledarna att röra på sig.

Alltså en ny version av den så avskydda decemberöverenskommelsen.

Direkt efter valet sade Ulf Kristersson att han ville bilda en alliansregering, som samtalade med Socialdemokraterna. Alltså en ny version av den så avskydda decemberöverenskommelsen.

I nästa steg öppnade Ulf Kristersson för att bilda en mer renodlad högerregering. I det ena fallet får vi en statsminister som kommer att kompromissa med Socialdemokraterna i en rad frågor. I det andra fallet får vi en regering som steg för steg blir mer beroende av Sverigedemokraterna. Två olika inriktningar, för samma statsminister. Vad tänker Kristersson då säga till sina väljare i nästa val?

Moderaterna gjorde ett dåligt val. Och den som sitter som statsminister får räkna med att det egna partiet gör ett ännu sämre val nästa gång.

Vi kan också göra två iskalla konstateranden: Moderaterna gjorde ett dåligt val. Och den som sitter som statsminister får räkna med att det egna partiet gör ett ännu sämre val nästa gång.

För Andersson och Pettersson och Lundström är det politiska spelet möjligen av intresse som spelunderhållning. Ungefär som när ÖSK spelar på Behrn Arena.

Om vi talar om kriminalitet borde det vara en politik som direkt syftar till att ingripa mot kriminalitet, i stället för moderata luftslott.

Men det väsentliga för medborgarna är att vi får en regering som gör deras vardag bättre. Om vi talar om skatter, borde det vara en politik som sänker skatter snarare än höjer dem. Om vi talar om kriminalitet borde det vara en politik som direkt syftar till att ingripa mot kriminalitet, i stället för moderata luftslott. Om vi talar om arbetsmarknad, så borde det vara en politik som både slår vakt om den svenska modellen och öppnar för fler arbetstillfällen inom tjänstesektorn – och där kostnaderna för den som köper tjänsterna sänks.

Lösningarna finns i mitten, inte på högerkanten – eller vänsterkanten.

Mer läsning

Annons