Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättsinnig inställning

Stormen börjar lägga sig efter Mona Sahlins gratisbesök på tennisturneringen Stockholm Open och moderaten Sofia Arkelstens omstridda resor, varav en betalades av oljebolaget Shell.

Annons

Då borde partierna samla sig och säga: Vi behöver nog någon form av gemensamma regler. Inte nödvändigtvis en tjock regelbok. Men någon form av ramverk som säger vad en enskild riksdagsledamot kan tacka ja till, utan att riskera sin trovärdighet.

Men Socialdemokraternas gruppledare, Sven-Erik Österberg, säger nej med motiveringen att ett regelverk aldrig kommer att bli ”klockrent”. Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra säger nej eftersom ett regelverk ”inte är en garanti” för att vi slipper fortsatta diskussioner. Centerns Roger Tiefensee säger att regler skulle skapa ”gränsdragningsproblem”.

Ja, naturligtvis är det så.

Men med sådana skäl skulle vi kunna avskaffa så gott som all lagstiftning och alla etiska spelregler. Det kommer nämligen alltid att uppstå gränsdragningsproblem.

Företrädare för Institutet mot mutor efterlyser tydligare regler. Överåklagare Gunnar Stetler, som granskade både fallet Arkelsten och fallet Sahlin, efterlyser tydligare regler. Höga jurister och experter anser alltså att det finns ett gränsdragningsproblem – och att det borde bli tydligare vad som gäller.

Men de synpunkterna viftas lättsinnigt bort, bland annat av företrädare för riksdagens två största partier.

Det är nu inte så att riksdagens ledamöter låter sig bjudas på än det ena och än det andra. De flesta riksdagsledamöter tar sitt uppdrag på stort allvar. De är medvetna om att de har ett uppdrag från väljarna, att förtroendet är något de har till låns.

Men det kan ändå finnas riksdagsledamöter som faller för frestelsen att göra saker som de inte borde göra. Ett av Sofia Arkelstens problem var att hon var så aningslös. Hon såg inget som helst problem med att hon reste till Frankrike på bekostnad av Shell.

Folkpartiets Johan Pehrson säger att han vill att riksdagen ska titta på hur andra länder löser problemet – och därefter ta ställning om det går att utforma ett gemensamt regelverk. Det hedrar honom att han är öppen för att göra något åt saken.

Vad tror Sven-Erik Österberg och Anna Kinberg Batra att väljarna tycker?

Mer läsning

Annons