Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Övergreppet fortsätter

Om det Sture Bergwall berättar i intervjuer är sant, så utsätts han nu för ännu ett rättsövergrepp.

Annons

På måndag ska förvaltningsrätten i Falun återigen pröva om tvångsvården av Sture Bergwall ska fortsätta.

Sannolikt blir beslutet att han får sitta kvar på Säter, trots att han nu är friad för de åtta mord som han tidigare dömts för.

Låt oss ge en nyanserad bild av Sture Bergwall. Han är inte bara en äldre man som oförskyllt har blivit dömd för åtta mord. Bakgrunden till att han sitter på Säter är en serie allvarliga brott. Som 19-åring dömdes han för sexuella övergrepp mot fyra pojkar. Han knivhögg en annan person med ett tiotal hugg. Han var med om att ta en barnfamilj som gisslan i samband med ett rån.

Problemet är att personal på Säter spelade en viktig roll i den process där Sture Bergwall erkände ett 30-tal mord. Han blev senare dömd för åtta av dem. Terapeuter, poliser och åklagare medverkade. Det var säkert lockande att få vara med i denna historiska händelse – Sveriges första seriemördare. Men när någon började granska bevisen, så föll alltihop.

Nu har Säter skickat ett intyg till förvaltningsrätten som bland annat säger att Sture Bergwall är sexuellt lössläppt och att han har svårigheter på arbetsmarknaden. Båda påståendena är lite märkliga. Har han tillfälle att vara promiskuös på Säter? Och det är klart att han har svårigheter på arbetsmarknaden.

Enligt Sture Bergwall har den som skrivit intyget inte ens träffat honom och ställt frågor inför förhandlingen i förvaltningsrätten. Om det är sant är det uppseendeväckande.

Om Sture Bergwall behöver fortsatt vård eller inte ska naturligtvis inte avgöras av ledarskribenter eller andra debattörer. Men Säter har en blivit en part i målet. Det borde förvaltningsrätten ta hänsyn till när den bedömer trovärdigheten i Säters yttrande.

Sture Bergwall förtjänar att bli bedömd av läkare och psykologer som inte har någon koppling till Säter.

Mer läsning

Annons