Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindén: Örebroare instiftade statsvetenskapens Nobelpris

Leif Lewin är Örebroare, tog studenten på Karolinska skolan 1960 och blev tolv år senare innehavare av världens äldsta professur i statsvetenskap.

Annons
David Lindén tillsammans med professor Skytteanus emeritus Leif Lewin.

Det var under hans ledning som det också instiftades vad som med rätta kallas för statsvetenskapens Nobelpris och skälet till att jag nämner detta var att jag häromdagen var i Uppsala och höll föredrag vid en ceremoni där pristagarnas porträtt har avtäckts.

När jag inte tycker till om högt och lågt på NA:s ledarsida har jag förmånen att få skriva historiska böcker och i höst kommer en biografi över riksrådet Johan Skytte (1577-1645). Han var lärare åt Gustav II Adolf, utbildningspolitiker och den som återöppnade Uppsala universitetet som hade stängts efter reformationen. Det finns fog för påståendet att utan Johan Skytte hade vi inte haft svensk högre utbildning som vi känner den idag. Självständiga universitet och högskolor med målet att locka till sig studenter från hela landet.

Skytte var kansler för Uppsala universitet från 1622 fram till sin död 1645 och hans gärning är fortfarande påtaglig. Han grundade Skytteanska professuren i det då nya ämnet "statskunskap och vältalighet" och i professurens stadgar som skrevs av Skytte reglerades det att innehavaren ska vara duktig i politik, historia och retorik. Det sistnämnda då Skytte ville att universiteten skulle utbilda framtida statstjänare som kunde göra nytta och inte enbart rabbla religiösa dogmer.

Uppsala universitet.

Det Skytteanska priset har tidigare getts till sådana som filosofen Francis Fukuyama och tidigare Nobelpristagaren Amartya Sen. Årets pristagare Jane Mansbridge fokuserar på skillnaden mellan konflikt - och samförståndsdemokrati och fick utmärkelsen då hon enligt juryn ”med skarpsinne, djupt engagemang och feministisk teori ha utvecklat förståelsen av demokrati i dess direkta och representativa form”. En motivering som faktiskt går i Johan Skyttes anda då han pläderade för att "dygden saknar kön" och ansåg att också kvinnor skulle kunna läsa vid universitetet så länge de tillhörde adeln. Han uppfostrade sina döttrar på samma sätt som sina söner och dottern Vendela (1608–1629) var redan under sin livstid berömd för sina goda akademiska kunskaper.

Förutom min bok och Leif Lewin finns det ytterligare ett skäl till att Skytte spelar en roll i mitt liv. Han föddes nämligen i min hemstad Nyköping och jag är själv präglad av den nyttoideologi som han förespråkade då jag ibland säger den typiskt ursvenska frasen "vad ska det vara bra för?" Kort och gott spelar historien fortfarande roll så länge vi bryr oss om att titta.

Annons