Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindén: Välj en vuxen den 24 september

Nästa mandatperiod är 209 veckor och att döma av ordkriget mellan riksdagens partiledare tre dagar efter valet ser utvecklingen inte ut att arta sig väl.

Annons
Andreas Norlén (M) är den givne talmannen.

Det är mer av den plakat – och Twitterpolitik som präglat valrörelsen och därför kommer ett av de viktigaste avstampen vara den 24 september när det ska väljas talman till riksdagen. När det gäller talmannens roll finns det fog för att kalla Sverige för en monarkistisk republik då statschefen inte ansvarar för regeringsbildandet till skillnad från exempelvis vårt grannland Danmark där det är drottningens uppgift att hitta hållbara regeringsalternativ. Det är därför vi har "talmans" – istället för "drottningrundor" som på andra sidan bron.

När det gäller talmannens roll finns det fog för att kalla Sverige för en monarkistisk republik då statschefen inte ansvarar för regeringsbildandet till skillnad från exempelvis vårt grannland Danmark där det är drottningens uppgift att hitta hållbara regeringsalternativ.

Historiskt har talmansrundor mest varit formalia och talmannen en rent ceremoniell post. Men den som nu väljs till talman kommer i realiteten att vara Sveriges statschef och därför är det viktigt att det blir rätt kandidat. Det måste vara någon med bred erfarenhet av det parlamentariska arbetet, lugn och förmåga att samtal då "allt görs inte på nätet" för att citera tidigare statsminister Göran Persson (S). Dessutom behöver det vara någon som är respekterad över blockgränserna och vet att det gäller att sätta landet framför det egna partiet.

Norléns insatser i KU gör honom därför till en given kandidat för talmansposten.

En god kandidat till talman hade varit Björn von Sydow (S) som dessutom hade posten 2002–2006 och det var ett misstag av Alliansen att avsätta honom. Under senaste mandatperioden har han varit viceordförande i Konstitutionsutskottet (KU) och tillsammans med dess ordförande Andreas Norlén (M) gjorde han KU till det fristående utskott som det är tänkt att vara. Norléns insatser i KU gör honom därför till en given kandidat för talmansposten. Han skulle "prioritera landet före sitt parti" för att använda en engelsk slogan och måna om att riksdagen fungerar. Arbetet med von Sydow visar också att han värderar band över blockgränserna och mer bryr sig om kontinuitet och resultat än att få många likes på Facebook. Det är också allvar nu.

Han skulle "prioritera landet före sitt parti" för att använda en engelsk slogan och måna om att riksdagen fungerar.

Om inte riksdagen fungerar kommer i slutändan landet inte heller att göra det. Så till partiledarna: Släpp nu prestigen och förankra valet av Norlén i era olika riksdagsgrupper. Om detta görs smärtfritt visar politiken att den faktiskt är villig att leverera. Avslutningen på denna text blir helt enkelt en rak uppmaning: Se nu till att snabbt välja talman och välj Norlén för det helt skulle vara bra för Sverige. Men om det blir en cirkus av valet är det demokratin som kommer vara största förloraren och det tjänar ingen på efter en valrörelse som varit bland de mest oseriösa i Sveriges moderna historia.

Annons