Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite bättre kan du, Benedictus

Annons
Skrällde. Påven Benedictus XVI tog i helgen ett myrsteg mot att erkänna av kondomer faktiskt skyddar mot hiv-smitta. Men han har långt kvar till en medmänsklig syn på preventivmedel. arkivbild:Domenico/sCANPIX

En liten glidning på orden och genast basunerar omvärlden ut mannens ord som en sensation. Det är få förunnat att ha en sådan makt.För makt har han, påven Benedictus XVI.

I helgen orsakade några citat ur en intervjubok med påven en världsnyhet. I dag kommer boken ut på tyska och enligt översättningen så anser påven numera att ”kondomer är ingen riktig och moralisk lösning för att stoppa spridningen av hiv och aids, men kan ändå vara ett första steg mot minskad smittspridning”.

Det verkar alltså som en av världens mäktigaste män äntligen har sansat sig och insett vad som måste göras för att förhindra att miljontals människor drabbas av sjukdom och för tidig död, tragedier som mycket påverkar de oskyldigaste av varelser, barn.

Uttalandet är delvis ryckt ur sitt sammanhang. Påvens erkännade av kondomer som skydd mot smitta gäller egentligen enbart vissa individer och i undantagsfall, nämligen manliga prostituerade. Kondomer kan för dessa vara ett första steg mot att ta ansvar, hävdar Benedictus.

I Sverige är påvens makt begränsad, men globalt är hans makt stor. Romersk-katolska kyrkan är det största enskilda samfundet i världen med omkring 1,2 miljarder bekännare. Många av dem finns i de fattiga länderna.

Trots den märkliga formuleringen är det ett fall framåt för katolikernas överhuvud. I mars förra året tillkännagav påven under en resa i Afrika att aids är en tragedi där användandet av kondomer ”till och med kan förvärra problemen”. Uttalandet fick massiv kritik av världsliga auktoriteter på smittspridning.

Påven är inte oemotsagd inom katolska kyrkan för sin världsfrånvända inställning till kondomer, som både hindrar oönskade graviditeter och sjukdom. En amerikansk katolsk ledare, Jon O’Brien hyllar nu sin högste ledare och kallar kondomuttalandet för ”en fantastisk seger för sunt förnuft och förstånd”. Det är verkligen att ta i, men möjligen smart. Det är bättre att fostra den odygdige genom att uppmuntra gott beteende i stället för att bara klanka på det som är fel.

I grunden handlar det om katolska kyrkans fördömelse av alla sorters preventivmedel, utom säkra perioder. Den moralsynen vältrar hela bördan på kvinnor. Det är kvinnorna som möjligen vet när deras säkra perioder inträffar. Problemet är att det är män som har makten. Vill de inte bry sig om ”säkra perioder” så finns inget annat är osäkerhet för kvinnor..

I den katolska kyrkan finns en reformrörelse som fått namnet befrielseteologi. Denna radikalisering av teologin var en reaktion mot det koloniala förtrycket i Sydamerika, som främst drabbade ursprungsbefolkningen. De katolska ledare som bekänner sig till denna radikala syn på kyrkans kristna budskap har gjort människovärde, ekologi och en rättvis samhällsordning till viktiga delar av förkunnelsen. De talar också om ”institutionellt våld”.

Påvens syn på preventivmedel är ett utryck för ”institutionellt våld”. Genom den allmänna fördömelsen av preventivmedel tillerkänns inte kvinnor rätten att bestämma över sina kroppar.

Inställningen till kondomer lämnar dem dessutom oskyddade för en dödlig smitta. Och detta helt i onödan eftersom det finns hjälp. Om inte för alla så i alla fall för miljoner.

Ett litet steg är bättre än ingenting. Men vi kan kräva mer av en av världspolitikens mäktigaste män. Det du gör mot en av mina minsta, det har du gjort mot mig. Det är ju så ungefär det står i Bibeln, men Jesus som avsändare.

Mer läsning

Annons