Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lova inte fler poliser!

Fler poliser ska göra att vi känner oss säkrare. Så heter det i den politiska retoriken.
Men på onsdagen offentliggjorde Riksrevisionen en granskning som visar att det inte alls är säkert att det blir så.

Annons

Polisarbetet är ofta långsamt och ineffektivt. Om all uppmärksamhet handlar om antalet poliser, kan det leda till att polisen avstår från att anställa civila utredare – som också behövs för att sätta fast brottslingar. En fixering vid antalet poliser kan göra att polisens effektivitet försämras, anser Riksrevisionen.

Just nu riktas uppmärksamheten mot en eller flera våldtäktsmän som härjar i Örebro. Ett prioriterat ärende för polisen. Allmänheten har höga förväntningar på att den eller de personer som gjort sig skyldiga till våldtäkterna åker fast.

Men det typiska brottet är inte så spektakulärt. 88 procent av polisens ärenden är mängdbrottslighet. Sådana brott som på sin höjd blir en notis i tidningen. En misshandel utanför en krog, en stulen cykel, ett inbrott i villan eller en bilförare som kört vårdslöst.

För den som blir slagen och för den som upptäcker att någon rotat i de personliga tillhörigheterna är det ändå en allvarlig händelse. Det skapar osäkerhet och rädsla. För den som fått cykeln stulen innebär det en massa praktiska bekymmer, hur väl försäkrad cykeln än är. Även en så ”liten” händelse som en cykelstöld blir ett ingrepp i en enskild människas liv.

Att utreda mängdbrott är, för att använda Riksrevisionens uttryck, polisens kärnverksamhet.

Det tar i genomsnitt 117 dagar för polisen att utreda ett misshandelsärende, trots att det kan finnas uppgifter vem som gjorde vad och vittnen som har sett händelsen. Justitieombudsmannen har kritiserat polisen för att den väntar så länge med att utreda brott att brottet hinner preskriberas, det vill säga brottslingen går fri.

Polisen lägger ner en hel del resurser på ärenden där det står klart från början att de är hopplösa. Enligt Riksrevisionens uppskattning ägnar polisen i Sverige så mycket tid åt ärenden som borde läggas ner direkt, att det motsvarar 320 årsarbeten.

Även den politiska styrningen kan leda åt fel håll. År efter år går politiker ut och lovar fler poliser. Men om det anställs fler poliser, blir det mindre pengar över för civila utredare.

Regeringen borde lova fler uppklarade mängdbrott i stället för fler poliser.

Mer läsning

Annons