Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magisk hemligstämpel

Vissa delar av WikiLeaks senaste publicering utgör verkligen nyheter. Men andra ”avslöjanden” känns lite som den klassiska sketchen, där Martin Ljung spelar den motvillige menige soldater som grälar med en kapten.

Annons

– Det här är militära hemligheter, säger kaptenen.

– Då ska jag ha den före dig, säger Martin Ljung.

Sätt en hemligstämpel på ett dokument, så ökar med automatik intresset. Det spelar liksom ingen roll vad som står i dokumentet.

De ”avslöjanden” som vi nu har sett om samtal mellan ledande socialdemokrater och USA:s ambassadör i Stockholm är inte särskilt spännande.

Socialdemokraterna vill gärna att Sverige har goda relationer med USA. Socialdemokraterna vill gärna fortsätta med den svenska insatsen i Afghanistan. Vilka ska känna sig svikna? Vad är problemet? Hade inte Göran Persson synnerligen goda relationer med USA? Han träffade George Bush vid mer än ett tillfälle – och bemötte en del av de nidbilder av Bush som förekommer.

Så att Socialdemokraterna vill ha goda relationer med USA är snarare en fortsättning på den linje som har gällt under årtionden. Den iskyla som rådde under Vietnamkriget var en parentes.

Partiets internationella talesperson Urban Ahlin ska ha framfört att det vore en bra idé om en afghansk minister kunde besöka Sverige. En het nyhet? Knappast!

Det sensationella är snarare att Socialdemokraterna gick med på en uppgörelse med Vänsterpartiet och Miljöpartiet som sade att USA borde utrymma alla sina baser i utlandet. Att den uppgörelsen inte riktigt passade Socialdemokraterna visade sig redan i valrörelsen, när företrädare för partiet försökte förneka vad som stod där.

Men den uppgörelsen var ju inte hemligstämplad. Så debatten blev aldrig särskilt högljudd.

Wikileaks-dokumenten är ju i någon mening hemligstämplade. Eller i varje fall inte avsedda för publicering. Men vore de offentliga handlingar – om amerikanska ambassadörens rapport från mötena med Mona Sahlin och Urban Ahlin kunde hämtas från ambassadens hemsida – så vore det inte någon nyhet.

Mer läsning

Annons