Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknaden och vården

Annons

Inga jobb under 24 000 kronor i månaden. Löneupproret från sjuksköterskeelever i Umeå har spritt sig över landet och hotar vården i sommar. Så fungerar marknadsekonomin.

En gång var det ett kall att vara sjuksköterska. Kvinnor offrade privatliv och egen bekvämlighet för att vårda andra. De goda insatserna belönades med tacksamhet.

Sjuksköterska är i dag ett yrke precis som alla andra yrken. Titeln är en av få på svensk arbetsmarknad som har feminin form. Yrket är fortfarande kvinnodominerat även om manliga sjuksköterskor numera inte är en sensation.

För fyra år sedan gick sjuksköterskorna ut i strejk för högre löner. Avtalet gav till slut ett rejält lyft, fyra procent, vilket motsvarade en tusenlapp mer i månaden i snitt.

Då var det redan anställda sjuksköterskor som satte press på sina arbetsgivare. I dag kommer kraven utifrån, från de studenter som ännu inte har jobb men som vet att de är eftertraktade för att vården ska klara sommarens semesterperiod.

Arbetsmarknadens vanliga regelverk är satt ut spel. Det handlar inte om att följa avtal. I stället gäller marknadsekonomi. Där kurvorna för utbud och efterfråga möts hamnar lönen.

Studenterna är tuffa och kräver 24 000 kronor i månaden Det är mer än vad många sjuksköterskor med lång erfarenhet tjänar i dag. Om arbetsgivarna går med på lönekraven för att rädda sommaren lär det reta alla som redan jobbar för lägre lön. Redan i dag protesterar sjuksköterskor i Gävle genom att inte frivilligt ta extrapass.

Studenternas löneuppror är helt enligt reglerna. De är inte bundna av några avtal utan kan kräva vilka löner som helst. Varje sommarvikariat är en uppgörelse mellan den enskilde och arbetsgivaren. Sjuksköterskestudenterna agerar utifrån en styrkeposition eftersom uppslutningen kring lönekraven är omfattande.

Det finns ingen medlare som kan kallas in, ingen överdomare som kan säga vad som är en rättmätig lön. Några sådana moraliska dimensioner finns inte i en marknadsekonomi. IT-konsulten tjänar inte bra därför att han eller hon har ett mera nyttigt yrke än andra, utan för att arbetsgivarna är beredda att betala.

Den skattefinansierade vården står nu inför årtiondets utmaning.

Mer läsning

Annons