Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Johansson - Håll krutet torrt och hjärtat varmt

Annons

Mats Johansson (1951-2017)

I dag går färjorna lugnt över Östersjön och Riga, Vilnius och Tallinn är som vilka västerländska städer som helst. Svenskar åker dit, bor och arbetar. För att inte tala om alla svenska läkarstudenter som åker till Polen eller Tjeckien för att läsa medicin. Östeuropa och Baltikum har blivit delar av väst och en av dem vi ska tacka för detta är Svenska Dagbladets tidigare politiske redaktör Mats Johansson som dog under midsommarhelgen.

Östeuropa och Baltikum har blivit delar av väst och en av dem vi ska tacka för detta är Svenska Dagbladets tidigare politiske redaktör Mats Johansson som dog under midsommarhelgen.

Det är ingen överdrift att säga att Mats Johansson brann för våra grannländer och för att de tidigare Sovjetstaterna skulle bli fredliga demokratier med marknadsekonomi. Hans CV var imponerande och redan nu har det skrivits goda runor. Själv minns jag bokmässan i Göteborg 2005 då han medverkade på ett seminarium med tidigare moderate utbildningsministern Per Unckel (1948-2011) och Vytautas Landsbergis som var Litauens förste statschef efter självständigheten från Sovjetunionen. Det var många balter i lokalen och Landsbergis inledde sitt anförande genom att titta på Unckel och Johansson och säga: Thank you gentlemen. When we cried for freedom you heard us.

Den som kanske lyssnade mest var just Mats Johansson som var en av grundarna till Måndagsrörelsen som mellan 1990 och 1991 höll möten på Norrmalmstorg i Stockholm för att uppmärksamma de baltiska ländernas frihetskamp. Ett initiativ som vidareutvecklades av regeringen Bildt 1991 och bidrog till att Sverige återtog lite av sin kulturella stormaktsroll när det gäller Östersjön. Men för Johanssons del slutade det inte med Måndagsrörlsen och Svenska Dagbladet.

Ett initiativ som vidareutvecklades av regeringen Bildt 1991 och bidrog till att Sverige återtog lite av sin kulturella stormaktsroll när det gäller Östersjön.

Mellan år 2006 och 2014 satt han i riksdagen för Moderaterna. När jag själv forskade om 1980-talets borgerlighet var han snäll nog att bjuda mig på lunch i riksdagens vackra restaurang. Han visste att jag hade arbetat som ledarskribent på Borås Tidning och gav mig både ris och ros för mina alster. Det blev ett samtal som varade i tre timmar och ett råd som jag fortfarande bär med mig är att: Krutet ska vara torrt och hjärtat varmt.

En filosofi som han själv praktiserade genom tankesmedjan Fri Värld och ett livligt deltagande i samhällsdebatten också "under pensionen", som inte riktigt var att påta i trädgården utan även skriva böcker. Han var bland de första svenska debattörerna som såg faran med Putins Ryssland och för det utmålades han som både extremist och russofob. Men han hade tyvärr rätt och det brukade han ha.

Det blev ett samtal som varade i tre timmar och ett råd som jag fortfarande bär med mig är att: Krutet ska vara torrt och hjärtat varmt.

Så tack för allt redaktör Johansson. Nu får vi andra hålla krutet torrt och hjärtat varmt och lyckligtvis finns dina texter kvar.

Mats Johansson (1951-2017) kommendör av Lettlands Tre Stjärnors orden, riddare av republiken Estlands Terra Mariana-korsets orden och republiken Litauens Order of Merit.

Mer läsning

Annons