Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men skärp dig för böveln!

En arbetsgivare vill anställa ungdomar. Arbetsförmedlingen kallar till rekryteringsträff. Ingen kommer.

Annons

I en debattartikel i Expressen vänder psykologen Svala Firus ut och in på bilden av den hopplösa ungdomsarbetslösheten. Hon är psykolog på arbetsförmedlingen. Hon ger flera exempel på hur arbetslösa ungdomar får chanserna att till jobb. Men när det blir skarpt läge, är det många som inte kommer eller lämnar återbud med motiveringar av typen ”Jag har en frisörtid”, eller ”det var för tidigt på dagen”.

Om vi nu har en ungdomsarbetslöshet på över 22 procent, borde ju ungdomarna stå i kö till de lediga jobben. Nåja, en rätt stor del av dem som registreras som arbetslösa ungdomar har fullt upp med studier. Andelen helt sysslolösa ungdomar är ungefär sju procent i Sverige, mindre än häften av genomsnittet för EU.

Naturligtvis finns det också ungdomar där ute som kämpar med näbbar och klor för att få ett arbete. Men det finns personer som kanske i och för sig vill ha ett jobb, men som av olika anledningar inte tar det riktigt på allvar.

I grunden handlar det om hur vi kan förena välfärdsstaten med drivkrafter för att arbeta. Vi har ett skyddsnät som ska fånga upp även den som klantat till det för sig. Men systemet förutsätter att de som kan arbeta också gör det.

Det finns också en annan aspekt som Svala Firus inte skriver om: De åtgärder för sysselsättning som arbetsförmedlingen arrangerar känns inte alltid så meningsfulla för deltagarna. Sådan kan ju bidra till att frisörtiden anses viktigare.

Vi ska ge människor fler livschanser, fler chanser att klara grundskolan, Fler chanser att klara en gymnasieexamen och fler chanser att komma igen på arbetsmarknaden.

Men hur bra system vi än har, så handlar det också om ett personligt ansvar. Till den som vägrar komma till en rekryteringsträff på grund av en frisörtid borde arbetsförmedlaren säga: ”Men skärp dig för böveln”.

Mer läsning

Annons