Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meningslösa sprutor

I höst startar Stockholm ett försök med sprututbyte för injektionsmissbrukare. Syftet med sprututbyte är att minska spridningen av framför allt hiv. Men de allra flesta landsting i Sverige är avvaktande – eller negativa till ett sprututbyte.

Annons

I sak finns det ingen anledning att dela ut rena sprutor till narkomaner. I Skåne har utdelning av sprutor tillämpats i 23 år. Om nu utdelning av sprutor vore avgörande för injektionsmissbrukarnas överlevnad, så märks det inte på statistiken över dödsfall. Skåne toppar statistiken över narkotikadödlighet – 6,54 dödsfall per 100 000 invånare. I Örebro län – som inte har något sprututbytesprogram – var det 3,25 dödsfall per 100 000 invånare. Även storstadsregioner som Stockholm och Västra Götaland har lägre narkotikarelaterad dödlighet än Skåne.

Sven Britton, infektionsläkare och professor vid Karolinska institutet skriver i ett debattinlägg i tidningen Dagen att bevisen för att sprututbyte skulle minska antalet hiv-fall är ”minst sagt osäkra”. Han bygger sitt antagande på en undersökning bland 720 injektionsmissbrukare i Stockholm.

Han skriver också att det inte finns några belägg för att ett sprututbyte skulle ha någon effekt på rekryteringen av injektionsmissbrukare.

Alltså: Vi kan på goda grunder anta att utdelning av sprutor inte har någon effekt på spridningen av hiv bland missbrukare. Å andra sidan får inte heller utdelning av sprutor någon skadlig effekt. Det är inte så att haschmissbrukare eller alkoholister ställer sig i kö för att spruta sig heroin, för att ett landsting delar ut sprutor. Utdelning av sprutor är knappast den stora katastrofen för den restriktiva svenska narkotikapolitiken.

Sven Britton förespråkar sprututbyte, eftersom många missbrukare gärna vill ha det. Men det är knappast något bra argument. Ska ett landsting lägga ner tid och pengar på en verksamhet som inte har någon effekt?

I förlängningen finns en risk att missbruket reduceras till en medicinsk fråga. Det finns de som hoppas att läkare med vita rockar ska ”bota” missbrukare med en tablett eller en spruta.

Men det krävs mer än så för att bli av med ett beroende, vare sig det handlar om alkohol eller narkotika. Det krävs kvalificerad behandling under lång tid.

Utdelning av en ren spruta är möjligen inte så skadligt. Men det är inte heller lösningen på problemet.

Mer läsning

Annons