Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet: Pubertetsåren är över

1981 års miljöpartister hade satt konferenskaffet i halsen – om de visste vilka beslut partiledningen skulle lägga fram för den kongress som inleds i Örebro i dag.

Annons

Miljöpartiet var alternativrörelsernas parti när det bildades 1981. De som kämpade mot kärnkraft och kärnvapen – och inte kunde identifiera sig med den vänster som tidigare hade samlats kring motståndet mot USA:s krig i Vietnam. Fortfarande syns dessa alternativrörelser i partiet i motioner som framstår som lätt vrickade. Typ att flygresenärer som flyger på sin fritid ska mötas av en uniformerad klimatinformatör. Om resenären svarar fel på en fråga (”Du vet väl om att nöjesflygandet är den onödigaste formen av klimatförstöring?”), ska klimatinformatören försena resenären tills personen har svarat ”rätt”. Avslag av partistyrelsen!

Nu är Miljöpartiet 34 år. Barndomen är över. Trotsåldern är förbi. De jobbiga pubertetsåren är över. Partiet sitter i regeringen.

Men partiledningen måste hantera de medlemmar som fortfarande befinner sig någonstans mellan trotsåldern och puberteten. Till exempel finns en motion som säger att partiet ska säga nej till TTIP, ett frihandels- och investeringsavtal mellan EU och USA. Partistyrelsen modifierar förslaget: Om det färdiga avtalet ”skulle innebära allvarliga negativa konsekvenser” för till exempel miljön ska Miljöpartiet säga nej. Att en socialdemokratiskt ledd regering skulle säga nej till TTIP finns inte på kartan.

En annan motion säger att Sverige borde säga nej till att ”främmande makt har militärövningar på svenskt territorium,” Avslag från partistyrelsen. Samarbete med Nato är en reell del av den svenska säkerhetspolitiken. Inte heller där har Miljöpartiet någon möjlighet att påverka Socialdemokraterna.

Och 1981 års miljöpartister kunde knappast förutse att Miljöpartiet år 2015 skulle vara ett av de mer EU-vänliga partierna i Sveriges riksdag. EU är faktiskt en nödvändighet för miljön.

Mer läsning

Annons