Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskad risk att bli mördad

Skjutningar i de stora städerna har uppmärksammats under det gångna året. Återigen har vi fått intrycket att det har blivit farligare att leva i Sverige genom tidningsrubriker och grafer över var skjutningarna har inträffat.

Annons

Men nu har statistiken över dödligt våld under 2014 publicerats av Brottsförebyggande rådet. Det blev 87 konstaterade fall. Det är samma siffra som för 2013. Och den långsiktiga trenden är oförändrad.

Risken att bli mördad minskar.

Siffrorna är så låga att det är svårt att dra slutsatser av ett enstaka år. Men om vi gör lite längre serier ser det ut så här. Under åren 2002-2006 konstaterades i genomsnitt 91 fall av dödligt våld per år.

Under åren 2010 till 2014 var det i genomsnitt 83 personer som blev utsatta för dödligt våld varje år. Så i absoluta tal har antalet minskat.

Dessutom har Sveriges befolkning ökat från 9,1 miljoner 2006 till 9,7 miljoner i dag. Den verkliga minskningen är alltså större än vad siffrorna antyder.

Naturligtvis finns det variationer över landet.

NA kunde för en tid sedan rapportera att antalet fall av dödligt våld i Örebro län hade ökat kraftigt just under förra året.

Det brukar vara ett eller ett par enstaka fall per år. Men just 2014 var det sex fall. Även i vårt län hade vi några uppmärksammade skjutningar.

Men om vi gör samma typ av sifferserie för Örebro län som för landet – alltså i femårsperioder. Ja då blir det så här: Under åren 2002-2006, så blev det i genomsnitt fyra fall av dödligt våld per år. Och under åren 2010-2014 blev det i genomsnitt tre. I den mån vi kan dra slutsatser när siffrorna är så låga, så är trenden även i Örebro län att risken för att utsättas för dödligt våld minskar.

Om en person utsätts för dödligt våld är det per definition en viktig nyhet. Sådant ska vi skriva om i NA och i andra medier. Det må sedan gälla någon skjuter på en gata eller ett svartsjukedrama som slutar med att någon drar fram en kniv.

Fast det finns ett problem med rapporteringen. De enskilda fallen får människor att ställa sig frågor om varför våldet blir allt värre. Människor ställer frågor av typen: ”Vart är Sverige på väg?”. Här finns det dramatik. Det för tankarna till amerikanska gangsterfilmer när det skjuts på gatorna.

Det är klart att det framstår som bestialiskt att stycka en kropp, för att försöka bli av med den.

Sådant skapar starka berättelser som är tacksamt att spegla i medier. Och människor förväntar sig naturligtvis att vi ska skriva om detta.

Men trenden är lik förbaskat att både Örebro och Sverige har blivit säkrare – om vi talar om dödligt våld.

Problemet är att frånvaron av mord inte blir någon stark berättelse. Här kan vi tala om att hälsan tiger still. Vi förväntar oss just att vi ska kunna leva något så när säkert.

De enskilda händelser där människor knivhuggs till döds (kniv är det vanligaste mordvapnet) skymmer det faktum att Sverige har blivit säkrare. Risken att du råkar ut för en mördare har aldrig varit mindre.

Mer läsning

Annons