Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötesfrihet för nazister

Även nazister har rätt att hålla möten. Även nazister har rätt att slippa bli utsatta för våld.

Annons

Polisen genomförde på tisdagen tillslag mot en rad adresser som, enligt flera medier, har kopplingar till den vänsterextrema rörelsen Revolutionära fronten. En person från Örebro finns med bland dem som greps.

Polisen håller en väldigt stram linje i sina uttalanden. Det är personer som är misstänkta för inblandning i misshandel. Deras politiska bakgrund kommenteras inte. Och så måste det vara.

Du må tillhöra vilken organisation som helst. Du må kalla dig antinazist, antifascist eller rent av revolutionär. Men den dag du börjar klå upp folk, så begår du ett brott, oavsett vem du slår. Och då ska polisen ingripa.

Extrema rörelser som kallar sig antifascistiska, tar sig friheten att sätta sig över de demokratiska spelreglerna. Iden är att en mobb ska kunna sätta sig över demonstrationsfriheten och mötesfriheten. Jaha?

Det är i grunden en fascistisk idé. Det var just så nazisterna började forma sitt rike under 30-talet.

Men så resonerar inte medlemmarna i Revolutionära fronten. De anser sig kämpa för arbetarklassen. Och de anser sig bekämpa fascismen. Mål som anses vara så ädla, att de har rätt att slå ner andra människor även om det strider mot lagen. Det är en del av  ”kampen”.

Revolutionära fronten tog bland annat på sig en attack mot en Vit makt-konsert som genomfördes i Kolsva, norr om Västerås, 2012..

Och tittar vi lite närmare på Revolutionära frontens världsbild så utgör hela det kapitalistiska samhället en grogrund för fascism. Det är en sjuk och snedvriden världsbild.

Men det är naturligtvis inte världsbilden som polisen ska angripa, utan de konkreta brotten.

Poängen med en rättsstat är att även extremister som Revolutionära fronten och Svenskarnas parti har rätt att hålla sina möten. Det är lagen och vårt rättssystem som sätter gränserna för vad som får sägas, inte en mobb som tar sig rätten att trakassera motståndare.

Mer läsning

Annons