Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Mystiska gröna varelser

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Vad är Stockholmare för typ av varelse egentligen? Något särskilt verkar det vara. Vi alla måste tydligen förhålla oss till dessa främmande varelser. Det är nästan som om de är från yttre rymden. Gröna – och med konstiga antenner som sticker upp ur huvudet. Vi andra är naturligtvis helt normala.

Vi tittar lite misstänksamt på varandra. Vi som inte bor i Stockholm undrar om de gröna varelserna med antenner på huvudet är vänligt sinnade. Det är de nog inte ... Och Stockholmarna undrar lite ängsligt om de kan lita på oss som bor utanför tullarna. Det kan de nog inte ...

Sedan länge finns en ”hela Sverige ska leva”-rörelse ute på landsbygden, som ser med stor misstänksamhet på allt som kommer från Stockholm. Det var nog med en inre tillfredsställelse som en och annan tidningsläsare konstaterade att den person som sköt ihjäl en häst i helgen var från just Stockholm.

Lägg därtill den rivalitet som finns mellan exempelvis Stockholm och Göteborg. Ibland på skämt. Ibland på blodigaste allvar.

Läs också den debattartikel som socialdemokraterna Ilja Batljan och Carin Jämtin skrev i Dagens Nyheter på måndagen. Det är nästan så att jag får för mig att artikelförfattarna faktiskt tror att just Stockholm är en annan planet. De har det såå mycket jobbigare än alla andra. Ja, de har inte ens tid att älska.

De båda skriver bland annat att ”vi stockholmare förenas ofta kring en central faktor: tiden. Hur ska vi få tiden att räcka till för allt vi vill, och måste, göra?”

De verkar tro att alla som bor utanför Stockholm lever i en Sverigedemokratisk sörgårdsidyll, där släkten alltid finns runt hörnet, beredd att rycka in om barnen behöver passning. Och där vi har stranden på 50 meters avstånd.

Men är det så det ser ut i Örebro, Göteborg eller Malmö? Eller ens i Karlskoga och Lindesberg?

Det är nog så att dragkampen mellan huvudstaden och omgivningen är oundviklig. Och här förenas två fenomen. Dels de halvt skämtsamma fördomarna om ”lantisar” och ”Stockholmare”. Dels den politiska dragkampen. Det var till exempel en kontroversiell fråga att kommuner och landsting i Örebro län bidrog med pengar för att bygga ut järnvägen i Stockholm – för att därmed skapa bättre kommunikationer för hela landet.

Inför valrörelsen 1998 förklarade den unga moderata riksdagskandidaten Anna Kindberg att Stockholmare är smartare än lantisar. Hon fick naturligtvis ta tillbaka uttalandet. Om Stockholms befolkning ökar, måste de nya invånarna antingen vara lantisar eller invandrare. Finns det någon stad som är så full av lantisar som Stockholm?

Socialdemokraterna i Stockholm vill erbjuda en butler på tunnelbanan. Någon som hjälper till med matkassen, som kan fixa tvätten och så vidare.

Utspelet har karaktären av motdrag mot de hushållsnära tjänster som har blivit en succé. Du får inte anlita någon för att köra tvättmaskinen där hemma. Men du ska få hjälp att lämna in tvätten på tunnelbanan.

Jag själv är ensamstående tonårspappa (dock inte singel). Jag har sex mil till jobbet, ytterligare två mil till min käresta. Och ett av mina huvudproblem i vardagen är att få tiden att räcka till. Men jag tvivlar på att Socialdemokraterna kommer att föreslå att jag ska få hjälp av en butler på Tåg i Bergslagen. Varför inte hushållsnära tjänster – i både Bergslagen och Stockholm?

Mer läsning

Annons