Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnd i Nora tänker fel

Tänk dig att en politiker skulle kliva in på biblioteket i Nora och bestämma vilka böcker som ska köpas in. Nej, just det. Det vore inte ens tänkbart.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Men när det handlar om konst ska tydligen politikerna bestämma. Så är det åtminstone tänkt i Nora kommun.

Enligt ett förslag från kultur- och fritidsnämnden i Nora ska det skapas ett konstråd. Det handlar om att få bättre koll på den konst som kommunen äger, om att se till att konsten blir en naturlig del när offentliga lokaler byggs. Men rådet ska också fatta beslut om vad som ska köpas in och vara jury vid konstutställningar. Det är tre politiker som ska sitta i rådet, tillsammans med kultursekreteraren. Det är som om Fredrik Reinfeldt skulle sitta i juryn för Melodifestivalen.

Tänk dig att det uppstår en tvekan. Ska Nora kommun köpa tavlan X eller skulpturen Y. Frågan går till votering. Socialdemokraterna röstar ja. Moderaterna röstar nej. Det skulle bli lätt absurt.

Det är inte alltid lätt att dra gränsen mellan den politiska makten och tjänstemännen. Ett exempel: Politikerna bestämmer riktlinjerna för vinterns snöröjning. Tjänstemän ska bestämma detaljerna. Men när en missnöjd medborgare hör av sig till grannen som är fritidspolitiker i den ansvariga nämnden, så handlar det ofta om sådana detaljer som politiker egentligen inte förväntas lägga sig i. Varför snöröjdes inte just min gata? Varför tvingades just jag pulsa fram i snön?

Sådana situationer kan också inträffa när det gäller konst eller böcker. Varför köpte kommunen in den där osmakliga tavlan? Och det var inte länge sedan som seriealbumet Tintin orsakade rabalder i Stockholm.

Det finns alltså situationer där den politiska makten kommer att ställas till svars för vad tjänstemän på en kommun beslutar. Men det innebär inte att politikerna kan gå hur långt som helst i att detaljstyra olika verksamheter. Och särskilt illa blir det om det skapas ett system där den politiska makten blir smakdomare över konst, litteratur och kultur. Där måste den politiska makten släppa taget.

Det kan finnas skillnader mellan partierna om hur mycket pengar som ska gå till bibliotek, hur mycket som ska gå till konstinköp och hur mycket som ska gå till annan kulturverksamhet. Men den politiska nivån ska inte bestämma vilka böcker biblioteket ska köpa eller vilken konst som ska köpas in. Det är frågor som ska överlåtas på professionella tjänstemän. Sedan är det en annan sak att både politiker och allmänhet bör han en insyn i verksamheten. Kultur- och fritidsnämnden i Nora borde tänka om. Ju förr, dessbättre.

Mer läsning

Annons