Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till ”kamratstödjare”

Att bekämpa mobbning borde handla om att se till att barn kan vara trygga i skolan. I stället har det blivit en uppsjö av ”modeller” med tveksam effekt.

Annons

Låt oss säga det direkt. Att bekämpa mobbning är inte lätt. Mobbarna vet att det de gör är fel. De vet att det inte är lämpligt slå knytnäven i någon när en lärare ser på. Men det finns metoder att mobba så att vuxna inte ser eller förstår. Det som på ytan kan verka vara en vänlig puff kan i själva verket var ytterligare en kränkning, ytterligare ett sätt för mobbarna att markera sin makt, ytterligare ett sätt att säga till den mobbade att ”du är en liten skit”.

Det finns skolor som är skickliga på att förebygga mobbning. Och det finns skolor som inte klarar det över huvud taget.

Forskare vid Örebro universitet har kommit fram till att de ”metoder” som skolor kan köpa, knappast gör någon nytta. ”Kamratstödjare” är till exempel en tveksam metod. I vissa fall väljs kamratstödjarna via omröstning bland eleverna. Det är ingen omöjlighet att en mobbare som lyckats skaffa sig lite status blir vald till ”kamratstödjare”. En mobbad med låg status kommer inte att bli vald. Naturligtvis finns det kamratstödjare som verkligen fungerar som ett stöd mindre lyckligt lottade elever. Men frågan är om det behövs en särskilt utsedda elever för det.

Framför allt handlar det om att de vuxna i skolan tar sitt ansvar, att de ser elever som mår dåligt, att de tar itu med varje tendens till mobbning, att eleverna vet att de har någon de kan vända sig till om de blir utsatta och att de vuxna i skolan vet exakt vad de ska göra om de misstänker att en elev utsätts för mobbning. Och alla vuxna på skolan ska veta att de begår ett allvarligt tjänstefel om de inte ingriper. På skolor där den stämningen råder, blir det mindre mobbning.

På skolor där den mobbade möts av attityden att ”lite får man tåla”, blir mer mobbning. Då spelar det ingen roll om skolan köper in tio olika paket mot mobbning.

Mer läsning

Annons